Nu tänkte jag börja med tvättmetoder för oss som kör No’Poo. Vi har tidigare gått igenom hårets uppbyggnad och varför du ska köra No’Poo. Vi har också fått lära oss vilka ämnen vi ska undvika och vilka produkter man kan använda vid tvätt och styling. Läs gärna dem först om du just precis nu kommit hit till denna blogg!

Balsammetoden går ut på att enbart använda balsam som rengöring av håret. Tanken bakom det är att balsam löser fett, men inte genom sin blotta närvaro som starka tensider gör utan genom mekaniskt gnuggande. Som ni läst tidigare innehåller schampon starka tensider som måste neutraliseras med andra ämnen för att inte vara frätande. Tensiderna, alltså SLS eller Sulfater, måste finnas i schampot för att lösa upp alla de silikoner, Dimithicone, som ditt balsam innehåller. När du tvättar håret med schampo löser allt upp sig, inklusive fjällen på hårstråna som reser sig upp och därför blir ditt hår trassligt och bildar tovor. Detta kan du känna efter tvätt att ditt hår är strävt och obehagligt att ta på. Genom att använda balsam med silikoner sluter du till fjällen och håret blir glatt och lent igen.

När du vill börja med balsammetoden, för det hoppas jag att du allvarligt överväger efter dessa inlägg, ska du först använda ett så kallat sista schampo. Ett sista schampo kallas så för att det är det sista du ska använda för att lösa upp de silikoner och annat bös du har i ditt hår en sista gång. Detta schampo ska innehålla sulfater, men försök att välja ett skonsamt sådant. Jag använde diskmedlet Yes. Ja det låter ju inte skonsamt direkt men det funkade. Så när du vill börja med balsammetoden kommer du alltså tvätta håret ”som vanligt” en sista gång. Först ett sista schampo, sedan ett godkänt balsam i längderna. Se listan i det inlägget om godkända produkter!

Det är nästa gång du ska tvätta håret som själva metoden kickar in. Förutsatt att du inte använt några produkter med silikon i (som tex Maroccan Oil eller ett icke godkänt värmeskydd) tar du nu bara ett godkänt balsam och tvättar med. Skölj håret först så de vattenlösliga ämnen du har i håret försvinner (damm, torrschampo etc), sedan stänger du av vattnet och tar en klick balsam och masserar in i hårbotten. Du ska alltså inte gå på längderna direkt utan hårbotten. Det är här den mekaniska rengöringen kommer in, massera tills dina armar somnar är en bra regel! När bilderna tog som du ser i detta inlägg bad jag Anders mäta den tid de olika momenten tog. Att massera tog mig 4.39 minuter. Fatta så skönt att ha en nära på fem minuter lång huvudmassage…

Därefter är det dags att skölja. Felet många gör  som börjar med balsammetoden är att de sköljer för kort tid, de upplever därför att håret är fetare än det var innan. Det gjorde jag själv och var superbesviken. Även sköljmomentet tog jag tid på, 5.25 minuter. När du sköljt i en halv evighet och tycker att du är nöjd, då ska du skölja en halv evighet till. Dessutom bör du avsluta med så kallt vatten du kan för att stänga till fjällen.

Allra helst ska du härefter inte använda en frottéhandduk utan en mikrofiberduk som finns att köpa i specialhandeln samt låta håra självtorka. Meningen med balsammetoden är att genom att tvätta så sällan som möjligt och med en metod som i sig inte skadar håret, så får du ett renare, starkare och vackrare hår.


Här ser ni två bilder på mig, tagna efter den där tvättsejouren ni ser ovan. Håret är rent, fluffigt och ja – platt eftersom det självtorkat. Det finns godkända mousser och sånt om du vill använda, så mitt resultat behöver du inte avskräckas av.

Detta är alltså balsammetoden, en ganska tidskrävande och vattenkrävande metod. Det finns andra metoder som är mindre tidskrävande och dessa återkommer jag till!