27 april, 2024
Okategoriserade

Helenas marängtårta – LCHF

Vad sägs om att avsluta dagen med ett recept på en riktigt smarrig LCHF-tårta som vi åt i fredags och även i lördags? Helenas marängtårta, mums!

Jag gjorde denna för första gången i fredags och egentligen är ingenting knepigt, ändå blev den väl ganska saggig. God dock, men saggig. Dels använde jag inte sukrin som det står i receptet, utan sötrix som är en annan sort. Detta är första gången jag bakar på sötrix, det var svårt att veta hur sött det skulle bli och det blev riktigt riktigt sött. Så var försiktig, speciellt om du är sockerberoende.

Se också kommentaren längst ner, det visar sig att vi gjorde fel… Doh!

Källa: LCHF-Recept.com och I ett annat liv

 

Helenas marängtårta

 

Ingredienser:

Bottnar
4 äggvitor
3-4 droppar ättiksprit
0,75 dl sukrin

Fyllning
4 äggulor
0,5-1 dl sukrin
1 dl vispgrädde
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ vaniljsocker!)
125 gr smör

3 dl vispgrädde

Topping
250 gr Mascarponeost
2 dl grädde
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (EJ vaniljsocker!)
ca 250 gr hallon

 

Gör så här

Bottnar
Vispa äggvitor och ättiksprit till ett hårt skum. Vispa och  vispa tills det blir hårt. Vänd i sukrinet med en slev eller liknande. Bred ut marängsmeten på en plåt med oljat bakplåtspapper. Se till att du breder ut den jämt i både lager och som storlek, då man delar på den färdiga bottnen när den gräddat färdigt. 1 cm i tjocklek är lagom.

Grädda i ugn på 125 grader i ca 60 minuter.

Fyllning
Blanda alla ingredienser, UTOM smöret och 3 dl vispgrädde, i en kastrull. Låt sjuda tills det tjocknar. Rör hela tiden, det bränner fast lätt. När krämen tjocknat, rör ned smöret bitvis (dela upp det i bitar innan). Låt sedan krämen kallna i kylskåp och rör om lite då och då så att den inte skär sig.

Vispa 3 dl grädde för sig i en bunke och låt stå i kyl så länge.

Topping
Vispa ihop Mascarpone, grädde och vaniljpulver tills det är riktigt krämigt. Häll i hallonen och vispa samman så att det blir rosa och fluffigt.  Lägg på färska bär också om du vill ha.
_______________________

Dela marängbotten i två lika stora delar när den gräddat klart. Ta försiktigt loss varje del ifrån bakplåtspappret. Lägg ena delen på ”tårt-underlaget”. Bred över all den kalla vaniljsåsen jämt över botten. Ta sedan den vispade grädden och lägg som ett andra lager fyllning direkt över vaniljkrämen. Du bestämmer själv om du vill använda all grädde eller bara så att det täcker. Lägg sedan över den andra marängbotten. Bred över den rosa toppingen väl och dekorera med valfria bär.

 
Karins kommentar: I den version jag skrev ut hade en del text fallit bort! Jag trodde att fyllningen skulle röras ihop med grädden, men i texten här ovan står det att först ska fyllningen bres på, sedan grädden ovanpå det. Det hade ju blivit mycket godare. Jaja, det blev smarrigt ändå.