19 april, 2024
Okategoriserade

Träning utifrån din kroppsform, rak-, päron- eller äppleformad?

Igår när jag såg ett inslag på rapport slog det mig. Wow, vilken oerhört stor variation vi människor kommer förpackade i. De flesta av oss har hjärtat till vänster, levern till höger och har ungefär 7 meter långt tarmsystem. Men 1 mm till höger eller vänster gör en så stor skillnad på vårt utseende, näsans placering eller hur brett det är mellan ögonen.

Helt fantastiskt och så oerhört viktigt att inse att alla är lika vackra, vi är ju en helt otrolig varelse!

Men det är ju inte bara ansiktet som är olika, våra kroppar kommer också i olika former. Vi kvinnor finns i massor av olika variationer, det är nästan möjligt att se ut precis hur som helst! Tre vanliga kroppsformer är Päronformen (triangle shape nedan) med smal överkropp och fylligare underkropp, äppelformen (rounded shape) med lite mer fyllig på mitten och den raka kroppsformen (rectangle shape) där allting är smalt och rakt. Se översikten nedan för tre former till, bla timglasformen som anses som den klassiska.

Själv är jag päronformad, med 75C i BH-storlek och 40-42 i byxor. Jag har fyllig rumpa och kraftiga lår samt tjocka vader och anklar. Men också ganska kraftiga armar trots väldigt smal överkropp. Lite mage dock, men det sätter sig inte där på mig i första hand. Eftersom jag ju tränat styrketräning ett bra tag men ändå inte orkar lika mycket som Lotta – som har en annan kroppsform – började jag fundera på de genetiska förutsättningarna.

Jag hittade en artikel på Må Bra – Här är bästa träningen för din kroppsform, där just detta tas upp. Tänk att det har betydelse? Därför jag inte fått mer synliga muskler på överkroppen, även om jag nog blivit lite starkare i låren och kring knäna. Dock inser jag att jag tränar korrekt med de övningar jag gör idag och antalet repetitioner. Det gäller bara att ha lite mer tålamod…

Nå, jag kopierade texten från artikeln om Päronformen, läs och lär och besök Må Bra för resten av artikeln!
 

Päronformad

Om du har den klassiska päronformen är du i sällskap med stjärnor som Jennifer Lopez och Beyoncé. Du har smala axlar och är större runt höfter, lår och rumpa. Päronformade kvinnor tenderar att ha lägre förbränning än andra kvinnor, och kan därför uppleva att de har lättare att gå upp i vikt.

Så ska du träna:

Fokusera på att bygga upp musklerna i överkroppen (armar, bröst, axlar), så att du får en balans mellan under- och överkropp – så att kroppen blir mer timglasformad.

Kvinnor med päronformade kroppar bör också fokusera på att minska den totala mängden kroppsfett, så att musklerna får en mer tonad look. Det är därför bra att kombinera tuff konditionsträning med styrketräning.

Genom att göra fler repetitioner med lätt belastning kommer du att hålla ämnesomsättningen igång efter att du har tränat – så att du bränner kalorier även när du slappnar av.

Bra övningar:

Utfall: De hjälper dig att forma skinkor, höfter, lår och ben. Gör 20 till 30 repetitioner på varje ben och upprepa en till tre gånger.

Armhävningar: Gör vanliga armhävningar, antingen på knäna eller fötterna. De tränar armar, bröst och axlar. Gäddhänget tränar du genom att göra armhävningar med händerna tätare ihop. Gör 20 till 30 repetitioner och upprepa en till tre gånger.

 

10 tankar på “Träning utifrån din kroppsform, rak-, päron- eller äppleformad?

  1. Jag är ju definitivt päron också. 40 över baken, men bara 75A i boobs. Klänningar är alltid svåra att hitta när man bör ha S upptill och M nertill.

      1. @Karin svarar, Jag använder sällan kjol då de har en tendens att kasa upp hela tiden. Samt så tycker jag att det är svårt att matcha kjolar med överdelar. Kjolar som ska sitta så högt som i midjan (typ pennkjolar) funkar ju dock.
        En annan grej som är irro med kjolar och klänningar är att de ofta är ganska korta. Jag föredrar klänningar och kjolar som når någonstans runt knät, men de flesta brukar sluta inte allför långt ifrån rumpan. Why?!?!

        1. Hm, jag har aldrig kjol, de är som du säger alltid lite för korta. Speciellt om man har stor rumpa antar jag. Hittade en kjol på LaRedoute dock som var rätt lång, inte testat den ordentligt dock…

  2. Det är nog väldigt individuellt det där, även om man har samma kroppsform. Jag har päronformad kropp, men orkade lyfta väldigt tungt efter bara ett par månaders styrketräning. Å andra sidan är jag söligast i Sverige på 100 meter oavsett hur mycket jag tränar på att kuta. En gympalärare på gymnasiet sa att det handlar om fördelningen mellan röda och vita blodkroppar. Dock vet jag inte hur väl det stämmer, är ju 15 år gammal information.

    1. @Viola Vamp, Ja, det är det förstås! Men det stämde in på mig =) Undrar om det där med blodkropparna stämmer dock, det borde man ju kunna kolla upp!

  3. Hitta kläder verkar svårt hur man än ser ut. Själv har jag det omvända problemet, är bystig men med relativt sett slanka höfter och finns inte en skjorta som går om mig upptill… Byxor ska man inte tala om – är man kort så har man visst enligt klädestillverkarna automatiskt storlek 32-34…

    1. @Charlotte, Inte om man har timglasfigur! Hmpf!
      Visst är det underligt att det ska vara så svårt att få en mångfald i butikerna? Det som är så himla trist med kommersialismen, att det inte får vara individuellt längre nånstans… Jag skulle behöva en stilkonsult förresten, måste hitta en schysst stil!

      1. @Karin svarar, Åh, det där med stil är svårt också. Jag vet hur jag vill se ut, men jag orkar liksom inte. Det blir oftast nåt enkelt och basic bara för att man inte orkar anstränga sig. Illa…

Kommentarer är stängda.