Historiska romaner, mums! Fast varför handlar de nästan alltid om kvinnliga hjältar som har alla förmågor? Ödets hav av Elisabet Nemert handlar om Gotland på 1360-talet, där digerdöden dragit fram och dödat en stor del av befolkningen. Men vår hjälte Aurora och hennes familj överlevde och nu är det dags för henne att gifta sig. Hon gifter sig pampigt med en tysk köpman men lyckan blir kort. Aurora får på ett chockerande sätt förståelse för hur skenheligt hennes äktenskap är och hennes liv är därefter inte detsamma.

När sedan danskarna anfaller Gotland flyr Aurora och hennes följe till Lummelundagrottan. Givetvis hela tiden med vår kvinnliga hjältinnas fortsatta stordåd. Fortsätter du läsa efter detta kommer du dessutom få mer av den varan!

Bra bok, bra skriven och spännande berättelse. Den var verkligen svår att lägga ifrån sig och jag låg några gånger långt in på natten för att läsa den. Jag ska absolut läsa fler böcker av denna författare! Förresten, det är en Wikipedia-bok! Dvs, jag kollade upp en massa fakta på Wikipedia eftersom jag blev så nyfiken!

Som genom ett under har Aurora Eken och hennes familj skonats från Digerdöden som härjat på Gotland och som ödelagt hela byar. Hon har haft en lycklig barndom på den välbärgade gården och kan nu börja se fram emot ett gott liv i Visby som hustru åt en tysk förmögen köpman.

Elin Persdotter föddes i den fattiga delen av Visby och när döden skördade hela hennes familj stod hon helt ensam och utblottad. Till slut hittar hon mat och husrum hos Aurora där hon får en tjänst som piga. De båda kvinnorna kommer varandra mycket nära och det är en början på livslång vänskap.

När Gotland invaderas av den danska armén utlöser förräderi och svek en katastrof och livet blir sig aldrig mer likt. Blod färgar marken röd när flera tusen gotlänningar förlorar livet på slagfältet och Aurora och Elin tvingas fly undan kriget. Livet tar nya vägar där svåra prövningar och farofyllda äventyr väntar dem, men också vänskap, tillit och kärlek.

  1. Jag lyssnar på den som ljudbok just nu och den är bra. Men jag tycker nog att Den vita liljan och Bortom stjärnan av samma författare är bättre.

  2. Skall bli spännande att läsa denna bok. Jag gillar ju historiska romaner, gärna med en kvinna i huvudrollen.
    Grattis på namnsdagen idag förresten.

Comments are closed.