27 april, 2024
Okategoriserade

Ravels Bolero – i en flashmob

Maurice Ravel’s Bolero är ett av mina AAAAABSOLUTA favoritstycken. Jag älskar det verkligen av varje fiber i min kropp, det är både lycka och glädje och fullt stormande sorg på samma gång när jag hör den. Vi spelar den nu på vår musikanläggning på ganska hög volym, hoppas mina grannar kan stå ut en stund till.

Nedan ser ni Bolero i en annorlunda tappning, som en flashmob på Köpenhamns centralstation. Flashmob är då ett gäng människor samlas och gör något oväntat, folket runt omkring får ofta vara med om helt galna grejer som spontansång, att alla plötsligt fryser och står still osv. Detta är då alltså en flashmob av Copenhagen Phil (Sjællands Symfoniorkester) 2e maj 2011.

 
Nedan en lite mer traditionell version, av Wiener Philharmoniker. Hela 17 minuter lång, som den ska vara.

6 tankar på “Ravels Bolero – i en flashmob

  1. Samma här. Tack för klippet med wiener philharmoniker. Det är den bästa versionen jag någonsin hört! Helt magiskt bra. Tack för den! :)

  2. Aaah, ”gamla” kära Bolero. Faktiskt det musikstycke som en gång i tiden öppnade mina öron för s k klassisk musik! Enligt vad jag förstått (jag kanske har hel fel här) så har stycket samma tempo från början till slut men den stegrade intensiteten gör att man upplever det som att den går snabbare mot slutet. Nåja, avdelning för värdelöst vetande, ett underbart stycke musik är det! (Och lyssna gärna på mer av Ravel, en mycket intressant kompositör.)

    1. Det kan nog stämma, det där med takten. Häftigt!
      För min del var det nog Grieg tror jag, men denna kom tidigt också. Ska absolut lyssna på fler av hans kompositioner!

  3. Oh ja, Grieg it da shiet. :-) Liksom andra nordiska kompositörer som Carl Nielsen och Sibelius. Eller Lars-Erik Larsson, love! Lite modernare klassiskt men lyssna på 3 satsen i hans Pastoralsymfoni. Det är svensk juninatt i toner, underbart! Han har också skrivet verket Förklädd gud, mycket vackert musiksatt diktverk.

    Annars när det gäller klassiskt är jag en stor Beethoven-fan. Den mannen kunde ösa ut känslor i toner han…

    1. Låter som fantastiska förslag, måste lyssna på dem vid tillfälle!
      Beethoven är ingen favvis, men han har sina stycken som är underbara också!

Kommentarer är stängda.