20 april, 2024

Min far hade en dröm av Barack Obama

Det här är berättelsen om Barack Obama och hans bakgrund. Vi får en ganska ingående beskrivning av hans barndom på Hawaii och Indonesien, hur hans samhällsintresse utvecklades i Chicagos fattigare, svarta områden och vi får också följa med när han besöker sin släkt i Kenya. I Kenya träffar han alla släktingar som alla kan ge honom en del av pusselbiten om vem hans far var.

Min far hade en dröm av Barack Obama är en bra bok, men det är lite fånigt att läsa en självbiografisk bok av en man som är jurist i Chicago. När boken avslutas har han precis träffat Michelle, han höll inte på med politik på den nivån som idag (no kidding). Men boken är välskriven och ger en ganska unik inblick i – speciellt för oss skyddade svenskar – hur tillvaron ter sig och hur diskriminerande samhället ännu var på 70-80-talen i USA.

Och ja, han rökte marijuana på sin studenttid.

I Min far hade en dröm berättar Barack Obama djupt personligt om sin uppväxt i ett USA som fortfarande präglades av raslagar. Berättelsen tar sin början när Barack Obama får reda på att hans far, som han aldrig lärt känna, har dött i en bilolycka. Faderns plötsliga död får honom att reflektera över sitt liv och vad som gjort honom till den han är. När han reser till Kenya för att möta den afrikanska delen av sin familj blir det en omtumlande upplevelse som får honom att försona sig med sin bakgrund. Min far hade en dröm är en gripande skildring av en ung mans sökande efter sina rötter och en bok för alla som är intresserade av frågor om identitet, klass och ras.