Toffs bok : med kommentarer av Muham Bentson av Kalle Dixelius är nog den fånigaste bok jag läst på länge. Eller, den är ett ganska intressant betraktande av hur underbart vårt liv är idag 2010 i Sverige – speciellt om man jämför med 2200-talet som boken utspelar sig i.

Boken är skriven av Toff, en ung man i Hornschtull. Han lever i extrem fattigdom där Sverige helt enkelt gått under i inbördeskrig och katastrofer. Det är förbjudet att läsa och skriva, så Toffs skrivande är ytterst hemligt. Han berättar om det vardagliga livet och samhällets attityder där alla kvinnor horar eller blir våldtagna utan att någon reagerar. Men Toff och några vänner bestämmer sig för att fly (det är förbjudet att resa också givetvis) till Bassebeck som är en fristad för oliktänkande. Där finns böcker och hela årgångar av DN och SvD bla.

I hela boken kommenteras delar av det Toff berättar av en historiker ytterligare några hundra år senare eftersom Toffs bok återfanns och är det enda som finns nedtecknat av ”Mörkertiden” på 2200-talet.

Fånig bok som sagt, men lite intressant. Spring inte benen av dig för denna.

Toffs bok utspelar sig i ett Sverige som inte finns än. Det är ett Sverige där Stockholm, förlåt, Ståkkålm, mestadels bebos av förtryckta trashankar som hostar lungorna ur sig i dragiga ruiner.

I detta Ståkkålm bor Toff ensam med sin mamma i ett stenhus i Hornschtull. Han är 25 år och han längtar efter något som han inte riktigt kan fånga. Hans hjärta är stort och hans huvud är fullt av ännu större drömmar.

En dag tar han upp en penna och börjar skriva. Om livet, staden och kärleken. Han vet inte varför, men det känns rätt. Så han fortsätter trevande att skriva, trots att det är förbjudet och trots att han riskerar allt.

Två hundra år senare, år 2460, hittas Toffs manuskript. Det blir snart en av den svenska historiens viktigaste texter. Ett av de fåtal dokument från den kanske mest gåtfulla och sägenomspunna tiden i vår historia den mörka tiden.

»Toffs bok« blir en självklar del av inte bara den svenska litteraturhistorien, utan av hela den svenska historiebeskrivningen. Och för första gången finns nu denna klassiker publicerad i sin helhet, kommenterad av en av de ledande experterna på nutidshistoria: Muham Bentson. »Toffs bok. Med kommentarer av Muham Bentson« är en skärpt och annorlunda roman om ett framtida samhälle där litteratur är förbjuden och människor är beredda att riskera livet för en bok. Med humoristisk ton och på klockren framtidssvenska lotsar Kalle Dixelius, eller om man så vill, Toff, läsaren genom en okänd tid. Det är sorgligt, roligt och otäckt på en och samma gång.