19 juni, 2024

Böcker jag läst senaste tiden

Då har jag åter hunnit läsa lite, inte som innan jag fick Mika men ändock. Dessutom har det tagit oerhört lång tid att läsa dessa men så kan det vara. Jag är iaf nästan tillbaka!

Vi tar en titt!
 

En osynlig av Pontus Ljunghill

Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på det nedlagda Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och pressen rapporterar dagligen om utredningen. Den unge och lovande kommissarien John Stierna får fallet på sitt bord – det blir en jakt på en mördare som nästan inte lämnat några spår efter sig och där Stierna själv får betala ett högt personligt pris.

Spännande deckare som utspelar sig i Stockholm på tjugotalet och på Visby 1958. Spännande att se hur utvecklad polisarbetet var redan då, det trodde jag inte (jag kollade upp det på wikipedia). Dessutom med en härlig twist på slutet som jag gillar!

Riktigt bra bok, del 1 av en serie som heter Historiska stockholmsmord.

Läs mer här!

 

Det handlar om dig av Sandra Beijer

Det handlar om dig är historien om den första, stora kärleken. Den utspelar sig i Stockholms innerstad under några febriga höstmånader och man kastas mellan hopp och förtvivlan, lycka och sorg, upphetsning och apati. Sandra Beijer berättar sin historia på ett poetiskt men ändå enkelt och självklart sätt och alla som någon gång har varit kära kan känna igen sig – det spelar ingen roll om man är 15 eller 45.

Jag har läst Sandras blogg NioTillFem i flera år, säkert 10 år och hon skriver otroligt bra. Vackert språk i boken och i bloggen. Tilltalet i böckerna är väldigt ungt, jag är verkligen inte målgruppen och sitter ibland och suckar över den stackars tjejen i boken.

Men den är ledsam och stark, hon är en riktigt bra författare!

Läs mer här!

 

Allt som blir kvar av Sandra Beijer

Mitt under brinnande juli gör Matildas pojkvän slut. Kvar är hon, i en öde lägenhet. Vem är hon, utan honom? Matilda måste fylla tomrummet och bästa vännen Miron tar henne under sina vingar. Han lovar att bedöva smärtan med nya äventyr. Tillsammans ska de rida ut sorgen, explodera i natten. Men hur långt kan man egentligen gå och vilka är Mirons verkliga motiv? Och när vet man om man mår bättre eller inte längre känner något alls? En mästerlig skildring av den vilsenhet som kan uppstå i gränslandet mellan ungdom och vuxenhet.

Fortsättningen kan man säga på boken ovan, lite äldre och visare men fortfarande lika sugen på kärlek. Fin bok men som sagt, inte riktigt rätt målgrupp.

Läs mer här!
 
 

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman

Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring. I kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om Ikea”, ”Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor” och ”Vad du kommer att behöva veta om varför Felicias mamma är sur på mig” blottlägger Fredrik Backman med stor komisk träffsäkerhet 2000-talets småbarnsföräldrars alla ängsligheter och tillkortakommanden. Men mellan igenkännande gapskratt och skarpa samtidsreflektioner finns också kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om manlighet” och ”Vad du kommer att behöva vet om när jag håller dig lite för hårt i handen”. Med uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar som går rakt in i bröstet hos läsaren. Vare sig man är förälder eller inte.

Här har vi en bok som mycket mer gick mig rakt in i hjärtat, när Fredrik skrev den här boken var hans son 2 år precis som Mika är nu. Igenkänningen är stor (men ändå inte), kärleken till våra barn är enorm och den lyser igenom i den här boken. Något bortglömd bok eller hur? Fredrik är verkligen genialisk, älskar hans språk!

Läs mer här!

 

I bunkerläkarens våld : den sanna historien bakom rubrikerna av Isabel Eriksson

Den 38-årige läkaren Martin Trenneborg, som i september 2015 drogade och förde bort Isabel Eriksson och höll henne inlåst i sex dygn, blev känd i media som ”bunkerläkaren”. Han dömdes så småningom till tio års fängelse, vilket han överklagade och domen sänktes till åtta år.
För Isabel Eriksson lever mardrömmen vidare. En del av henne kommer alltid vara kvar i bunkerläkarens våld. Här berättar hon för första gången om sin fruktansvärda upplevelse i bunkern och hur hon lyckades ta sig därifrån.

En lite mer aktuell bok, tror ingen missade det här? Tänk dig att bli inspärrad i en bunker med osäkerheten om att någonsin få se dagsljus igen! Spännande och otroligt skrämmande!

Läs mer här!