Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Ni kanske förstår att jag var sugen på brittisk 1700-tals romaner efter historielektionen vi fick av Bill Bryson? Ja minsann!

Boken som kom näst i tur var Oskuld och erfarenhet av Tracy Chevalier, som utspelade sig under 1792 och de oroligheter som London utsattes för under den franska revolutionen. Här gällde det att visa sig lojal mot kungen och inte vara revolutionär som deras franska systrar och bröder. Grundberättelsen handlar om den kända diktaren och konstnären William Blake, öppen anhängare av den franska revolutionen och demokratin.

Men berättelsen är genom en familj, ny till Londons myller från landsbygden, som kommer till Lambeth och försöker överleva den tuffa tillvaron där. Fadern är stolsnickare och hans son Jem är lärling. Deras två bröder stannar kvar på landet, den ena i deras gamla hus och den andra död och begraven. Även Maisie, den naiva systern är med till London och hon förälskar sig i cirkusdirektörens son, känd för att vara en riktig kvinnokarl. De träffar också Maggie, en tuff tjej utsatt för mycket svåra villkor. Hon har en egen hemlighet som präglar hennes tillvaro.

Kanske inte världens mest spännande bok – eller ens historiskt korrekt? Men ett kul grepp att berätta om en bortglömd (?) författare för samtiden genom ögonen på sina grannar. Alltid intressant att läsa historiska romaner dock, denna författare har tidigare skrivit Flickan med pärlörhänget som jag läste innan jag började skriva recensionen i bloggen.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Historisk roman | ISBN: 9789132601019 | Sidor: finns endast kvar som ljudbok

Året är 1792. Frankrike skakas av revolutionen. I England växer fabrikerna upp och storstadslivet präglas av trängsel och fattigdom, men också av nöjen som cirkus, parader och fyrverkerier.

Hit anländer stolmakare Thomas Kellaway med sin familj för att arbeta som snickare åt den store Philip Astley och hans cirkus. De kommer från en lantlig miljö och det tumultartade, hårda storstadslivet påverkar dem alla. Men det är sonen, Jem som snabbast anpassar sig tack vare den växande vänskapen med Londonflickan Maggie – en överlevare med en mörk hemlighet.

Jem och hans syster Maisie lär också känna den märklige mannen i grannhuset – diktaren och konstnären William Blake. Han ses som en udda figur, inte bara för sina dikter och bilder, utan också för att han är öppen anhängare av den franska revolutionen.

Det är många olika faror som lurar i ett dimmigt och skoningslöst London, något som blir uppenbart för dem alla, både den egensinniga, erfarna Maggie och de två oskuldsfulla syskonen från landet. Ändå är oskuld och erfarenhet bara två sidor av samma människa, som mr Blake förklarar. Det är spänningen mellan motsatserna som gör oss till dem vi är. Kanske handlar det om frihet, modet att släppa taget och att följa sitt samvete?