18 juli, 2024

Vildsvinet av Renzo Aneröd

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Så har jag äntligen läst hela serien om utanförskapet i Göteborg. Första delen heter Löftet, den recensionen kan du läsa här. Del två är alltså Vildsvinet och den recensionen får du läsa här nedan. Tredje delen var ju den delen jag började med, den heter Fiender och den recensionen finns här.

Men nu är Vildsvinet av Renzo Aneröd boken jag ska recensera. Tiden är 90-talet och 2000-talet i Göteborg. Zanko och hans familj har just anlänt från Kurdistan i ett krigshärjat Irak, där varje dag är en kamp för överlevnad. När de kommer till Gårdsten tror hela familjen att nu blir allting bra! Här är det inte krig och det är ett paradis på jorden. Så blir det förstås inte. Zanko och hans vän Kardo inser att de måste ha en väldigt tuff attityd för att hävda sig, de rånar och hotar andra invandrargäng eller svennar.

Boken börjar med att Zanko kommer ut ur fängelset, där han suttit för rån tror jag det var. Han kommer hem till en familj där brodern Sherko satsar mot en karriär inom boxning och systern Dilsa växt upp och vill leva ett vanligt liv. Men hederstänket sitter starkt hos Zanko, han drar sig inte för att stoppa systerns frihet och kärlekslängtan. Till slut spårar allting ut och Zanko blir islamist och en militant sådant.

Mycket intressant serie, jag är glad att jag läste den men borde såklart läst den i rätt ordning. Del 3 skrämde skiten ur mig, hur Göteborg kunnat bli så kriminell och hemsk. Den här delen skrämmer ut ett annat perspektiv. Oerhört välskriven och insiktsfull, förmodar jag åtminstone. Hela serien finns på bibilioteken, läs dem!

Betyg: 3 av 5 | Genre: Samhällsroman | ISBN: 9789173433419 | Sidor: 293

Till Gårdsten i Göteborg kommer en kurdisk familj på flykt från Irak. Zanko är fjorton år. Han bär med sig mardrömmar från krig och förföljelser och har lärt sig att slå först för att hävda sig. Han blir en fruktad gängledare som stadsdelens tonåringar ser upp till.

Hans lillasyster Dilsa vill leva som en vanlig svensk tjej. Hon vänder sig emot Zanko och tillsammans med sin kompis Saara revolterar hon mot de traditioner familjerna bär med sig från hemlandet.

Zanko mår alltmer illa av det besinningslösa våldet. Han är på väg att förlora fotfästet, men finner trygghet i religionen. När våldet drabbar hans egen familj dras han närmare en grupp islamister som inte tvekar att utnyttja hans svagheter.

I Göteborg har Backabranden satt djupa spår i människors sinnen. Klaner och kriminella gäng har blivit många ungdomars fasta punkt. Vildsvinet är en roman om främlingsskap, kriminalitet, hederskultur och religion men också om mod och livsglädje, om vänskap och kärlek och att allt är möjligt. En värld kan vinnas ? men också förloras ?