20 maj, 2024

Niceville av Kathryn Stockett

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Igår låg jag och sträckläste flera hundra sidor av en bok bara för att den var så svår att lägga ifrån sig. Boken? Niceville av Kathryn Stockett. En fantastisk skildring av 60-talets rassegration i Jackson, Mississippi.

Skeeter har just kommit tillbaka från fyra år på college, tillbaka till Jackson och hennes vänninor från high school som alla skaffat man och barn under tiden. Skeeter, eller Eugenia som hon heter, är inte riktigt där än. Hon vill göra något mer med sitt liv istället för att bara spela bridge och gå på möten med Förbundet. Hon får jobb på tidningen som hushållsskribent, svarar på frågor om hur man  får bort fläckar och till sin hjälp får hon Aibileen. Aibileen är Miss Leefolts hembiträde, en äldre kvinna som haft många barnfamiljer under sin tid. Nu har hon hand om Mae Moebly som inte knutit an till sin mamma, eller snarare, mamman har inte knutit an till sin dotter.

Efter att Skeeter och Aibileen träffats börjar en tanke växa i Skeeter, att skildra de svarta hembiträdens tillvaro i de vita familjer. Nu gäller det bara att få Aibileen och 11 kvinnor till att ställa upp!

Det här är typiskt en sådan bok som får igång mig! Jag älskar den varma omtanken om varandra bland de svarta och hur de försöker få sin tillvaro dräglig. Det är också en väldigt välskriven bok som är helt klart läsvärd! Och gillar du inte att läsa kan du ju alltid se filmen, Niceville! Det ska jag göra så fort jag kan!

Betyg: 5 av 5 | Genre: Roman | ISBN: 9789170018718 | Sidor: 479

Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern

När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga – en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.

6 tankar på “Niceville av Kathryn Stockett

  1. Tack snälla för den här recenssionen. Jag har varit lite småsugen på att läsa den här boken, men nu är jag helt säker på att jag ska göra det.

    Blir perfekt vid poolen i sommar :)

Kommentarer är stängda.