Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Ni minns kanske att jag för någon månad sedan läste och recenserade Spionen på FRA av författaren Anders Jallai? Jag sågade den ganska mycket, då jag tyckte det var tradigt med namnändringen. Men precis samtidigt som jag läste denna kom uppföljaren ut, Landsförrädaren av Anders Jallai. Spionen på FRA var Jallais debutroman och trots de irriterande namnändringarna på betydande personer i Sveriges Historia, är det en mycket spännande roman.

Landsförrädaren tar vid där den förra slutade, Anton Modin har fått tillgång till SÄPOs arkiv och alla hemliga akter. En av de akter Modin hinner läsa på den korta stunden där nere är mordet på Olof Palme, eller Paul Olofsson som han heter i boken. Ett mord som enligt akten inte var en handling av en ensam galning utan något mycket värre. Modin bestämmer sig för att utreda mordet och hittar spår som leder ända upp på regeringsnivå och Nato. Trots attentat och mordförsök lyckas de till slut hitta sanningen.

Denna del, den andra av tre, är väldigt spännande och jag förmodar att behovet av riktiga namn försvunnit en aning. Men visst kan man tänka om när man läser, Ebbe Carlberg och Ingo Swansson till exempel. Utifrån sammanhang och position är det inte svårt att läsa ut det riktiga namnet. Sedan är det ju en fiktiv berättelse, med en viss sanningsgrad förhoppningsvis. Men hur mycket går inte att gissa sig till.

Läs denna! Bra skit som ungdomarna säger!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789174610222 | Sidor: 551

I uppföljaren till den uppmärksammade debuten Spionen på FRA borrar sig Anders Jallai ännu djupare ner i Sveriges mörka efterkrigshistoria. Han gör det i en rafflande thriller som tar sin början när förre spionen och stridsflygaren Anton Modin får tillåtelse att under en natt läsa dokument i Säkerhetspolisens hemliga arkiv. Modin upptäcker en mapp över mordet på statsminister Paul Olofson och inser snabbt att mycket inte framkommit i mordutredningen. Samtidigt som han börjar läsa den hemliga akten dör Säpochefen Klas Berg i en hjärtattack, och strax därpå blir Modin avbruten i sin läsning och tvingas ut ur arkivet…