22 april, 2024

Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory

Ännu en av de böcker jag plockade på mig på biblioteket, under Livsöden-hyllan. Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory handlar om Julies uppväxt i en klart dysfunktionell familj i Mellanvästern i USA. Julie växte upp under 60- och 70-talet då Münchhausen by Proxy var ett relativt okänt syndrom. Tyvärr hindrade det inte att Julie blev utsatt för detta av sin mamma. Hon var ständigt på sjukhus för olika undersökningar och operationer och blev bara sjukare och sjukare av den felaktiga behandling hon utsattes för.

När hon sedan flyttade hemifrån och kom ifrån sin mamma fortsatte hon på egen hand att utsätta sig för undersökningar, hjärntvättad som hon var. Bra bok som belyser ett stort problem inom barnmisshandel. Läs mer om Julie på www.juliegregory.com!

Julie Gregory överlevde Münchhausen by proxy, förmodligen den mest komplicerade och dödsbringande formen av barnmisshandel som är känd idag. Från sin tidiga barndom blev Julie Gregory regelbundet röntgad, opererad och medicinerad i en fåfäng kamp mot sjukdomar som skapades i hennes mors fantasi. Münchhausen by proxy (MBP) är världens hemligaste och farligaste form av barnmisshandel där vårdnadshavaren, oftast modern, uppfinner symtomen hos sitt barn därför att hon eftersträvar läkarnas uppmärksamhet.

Många MBP-barn dör men Julie inte bara överlevde, hon undkom sin mors dödsbringande galenskap och byggde upp en ny identitet som en levande, frisk ung kvinna.

Läs mer på Bokus!

2 tankar på “Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory

  1. Har läst den jag också, riktigt hemsk! Men samtidigt svår att lägga ifrån sig.

Kommentarer är stängda.