20 maj, 2024

Amerikauret av Vibeke Olsson

Klicka på bilden för att komma till Bokus!
Ok, min sista recension för denna bokserie om Bricken, del 4 Amerikauret av Vibeke Olsson. Mina tidigare recensioner hittar du här: Del 1, Del 2 och Del 3.

Bricken och Natan har nu varit gifta en tid, sju barn har Bricken fått även om en av dem föddes för tidigt och dog. Något som förstås skaver i Brickens själ. Men livet har sin gilla gång på sågverket och på kolbacken där Natan arbetar. Han har gått med i församlingen men har fortfarande svårt att avstå från brännvinet och när han blir utesluten ur församlingen blir det inte lätt.

Bricken har fortfarande kostkarlar och de lever ett bra liv, åtminstone om man jämför med tidigare. Nu är det föreningsrätten som diskuteras, de vill kunna starta fackföreningar för att kunna organisera sig och få bättre villkor. Hennes äldsta son Nikanor har läshuvud, han erbjuds läsa vidare. Men Bricken är inte alls med på det tåget, han ska ha ett hederligt arbete på sågverket och bli en riktig arbetare! Inte en bortklemad kontorist.

Så händer det som inte får hända och livet blir plötsligt komplicerat…

Fjärde delen var spännande och sorglig. Man slås av stoltheten av att vara arbetare, hur deras 12-timmars dagar med hårt fysiskt arbete var något självklart och något att sträva efter. Att de var utslitna som 35-åringar var inget konstigt, så är det bara. Mycket har förändrats sedan sekelskiftet!

Läs gärna mer om Svartvik här, sågverket som figurerar i böckerna.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Historisk roman | ISBN: 9789173872713 | Sidor: 319

-Ja, de är trevliga, de amerikanska vägguren, säger magister Sundblad vänligt när jag skänker i kaffe.
Amerikanska väggklockan har vi sparat ihop till, Natan och jag. Vi har hjälpts åt. Han skoftade och jag reste ribb. Klockans tickande är så hemtrevligt, det skänker lugn.

När jag ser på väggklockan blir jag glad.
När jag ser på termometern pickar orosfågeln i hjärtat.

Det är sekelskifte också på Svartviks sågverk – men det som märks mest är diskussionerna om föreningsrätten. Varför skulle inte sågverksarbetarna ha rätt att organisera sig?

Bricken är sjubarnsmamma. Det är trångt i köksrummet. Och ändå: när magister Sundblad föreslår att hennes äldste, Nikanor, ska skickas till läroverket i stan blir hon inte alls lika glad och stolt som Natan. Ska Nikanor tvingas iväg hemifrån och bli en främling bland sina egna?

2 tankar på “Amerikauret av Vibeke Olsson

  1. Tänkte att jag skulle bli lite bättre på att läsa dina bokrecensioner :-) Jag som gillar att läsa kan behöva lite tips inför sommaren. Det är främst då jag plöjer böcker, annars är jag lite av en periodare.

Kommentarer är stängda.