Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Ännu en bok skriven av en japansk författare, Norwegian Wood av Haruki Murakami. Jag fick denna av min bokvän och jag gillade den verkligen. Den är sorglig, tragisk och så ledsam – men samtidigt full av kärlek och hopp.

Boken handlar om Toru Watanabe som hör Beatles Norwegian Wood och minns sin ungdom på slutet av 60-talet i Japan. Han umgicks med ett par, Kitzuni och Naoko som i princip varit tillsammans sedan de var 3 år. De tre gjorde allting tillsammans, tills Kitzuni en kväll tar sitt liv. Allting ställs på ända och inget blir som förr. Efter ett tag träffas Toru och Naoko igen och de börjar ta långa, ordlösa promenader. Efter en kväll tillsammans flyttar Naoko och försvinner och först långt senare får Toru veta att hon tagit in på ett psykiatrisk öppenvårdshem.

Under tiden lär Toru också känna Midori, en klasskamrat som visar tydligt intresse. Han dras även till henne och får ta del av hennes komplicerade familjeliv och ställs sedan inför ultimatum. Naoko eller Midori?

Detta är en spännande och underhållande berättelse, som sagt mycket sorglig men väldigt bra. Jag såg också filmen i lördags men den var en dålig komprimerad version av boken. Kul att få en visuell bild av huvudpersonerna och scenerierna är mycket vackra, men nej. Den är inte sevärd.

Boken däremot, läs den!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Skönlitteratur | ISBN: 9789172639409 | Sidor: 384

När den trettiosjuårige Toru Watanabe hör Beatles-låten ”Norwegian Wood” spelas i en sliskig orkesterversion i ett flygplan så är det som om hans huvud sprängs i bitar. Som av en blixt väcks minnet av en kärlek han upplevt i skarven mellan tonår och vuxenhet.

Hon hette Naoko, och var flickvän till en av Torus vänner. När vännen tog sitt liv drev de isär, men när de båda träffas igen av en slump blir han kär och får uppleva en förälskelse som till lika delar är öm, intensiv och omöjlig. Naokos psyke är bräckligt. Hon försvinner till ett vårdhem och Toru bestämmer sig för att vänta, skriva brev och leva för några få korta besök. Samtidigt är han starkt dragen till en studiekamrat, som tydligt visar sitt intresse för honom. Toru lever i förvirring och ensamhet i spänningsfältet mellan dessa kvinnor.

Norwegian Wood är en kärlekshistoria som är intensiv på ett lågmält sätt, på en gång erotisk och oskuldsfull, lika självklar och komplicerad som kärleken själv.

Här är den officiella, UK-trailern.

  1. Kul att du gillade den! Som jag skrev i hälsningen så valde jag den mest för dina vackra bilder på bloggen som fick mig att tänka på den bästa japanska boken som jag läst. Välkommen till Murakamis värld! Bokkram. Anna

Comments are closed.