19 april, 2024

Kejsaren, Roms portar av Conn Iggulden

Jag har faktiskt inte bara läst Illusionen om Gud senaste tiden, utan också haft en ljudbok i bilen när jag jobbat! Kejsaren, Roms portar av Conn Iggulden har rullat och den tog drygt 4 dagars aktivt lyssnande för att lyssna klart på. Varje gång jag steg ut (ca 40-45 ggr per dag) satte jag på paus och fortsatte sedan, om jag så körde 100 m.

Jag vet inte om det är min körrutin eller vad det kan vara, men för mig fungerar det väldigt bra att lyssna och köra säkert samtidigt.

Anyway, den här boken är riktigt spännande! Givetvis var jag tvungen att kolla upp historien när jag fattade att det var Julius Ceasar det handlade om. En del är omskrivet, men i det stora hela är boken historiskt korrekt även om luckorna är ifyllda av författarens fantasi. Kanske är det ett utslag av mina fördomar nu, men hur kunde romarna gå från den effektiva demokratin för 2000 år sedan, till Berlosconi? Vad hände?

Om du är det minsta nyfiken på historia, läs denna! Den är helt klart värd ansträngningen!

På ett gods utanför Rom växer två pojkar upp tillsammans. Gaius är son till en nobel men inte speciellt framstående romare. Han och hans fosterbror Marcus kostas på en avancerad fostran, bland annat i stridskonst under en legendarisk gladiator. Tillsammans förbereder de sig för ett liv som krigare och ledare och för alltid väver barndomen deras liv samman. Knappt vuxna hotas deras hem av ett slavuppror och de måste slåss för sina liv. Efter att ha förlorat sin familj flyr de till Rom. De hamnar mitt i en explosiv maktkamp som hotar republikens grundvalar.

Gladiatorspel och intriger i senaten, krig i främmande länder och interna politiska konflikter är alla ingredienser i romanen Roms portar som berättar den otroliga historien om mannen som skulle bli den störste romaren av alla: Julius Caesar.

Roms portar är den första delen i Kejsaren – en historisk serie om fyra böcker om Rom – ärans och dekadensens, skönhetens och ränkernas stad.

Et tu, Brutus?