Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Det verkar som som att jag snöat in på historiska romaner för tillfället! Förutom Anthony Beevors Andra Världskriget – jag lyckades inte börja med den jumboboken! Kommer nog köpa den via mammas kindle senare.

Men, historiska romaner alltså, denna gång Julia av Anne Fortier. Julia as in Romeo och Julia, men inte riktigt Shakespeareversionen som vi är vana vid. Den här boken handlar istället om Julia Jacobs, vars fostermor dör och efterlämnar ett brev om att hennes riktiga namn egentligen är Giuletta Tolomei och att hon ska bege sig till Siena, Italien för sitt rättmätiga arv. Detta utan att säga något till sin tvillingsyster Gianozza. Väl i Italien uppdagas en sekellång släktfejd, där släkten Tolomei och Salimbeni stridit sedan tidig medeltid. Men 1340 hände något som skakade om hela Siena. Giuletta Tolimei – alltså Julias släkting från 1300-talet – blir kär i Romeo Marescotti. Men Giuletta gifts bort med tyrannen Salimbeni och fullt kaos uppstår. Det är denna händelse som sedan inspirerar Shakespeare och tidigare författare att skriva om Romeo och Julia, även om den berättelsen är förfinad för att inte Salimbenis rykte ska förstöras.

Julia letar till en början bara efter en skatt som hennes mor lämnat efter sig, men blir snart del av en förbannelse och hittar hon bara sin Romeo kan den upphävas…

Åhh, spännande! Låg vaken flera nätter och läste in på småtimmarna för att den var så spännande. Det hjälper lite om du läst Romeo och Julia, men det citeras flitigt från den och samhanganget än ändå begripligt. Mycket bra karaktärer som verkligen får det att krypa på huden.

Så, gillar du den här genren med lite historisk verklighetsanknytning (aka kolla upp det på Wikipedia) så är denna för dig!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Historisk roman | ISBN: 9789174292602 | Sidor: 488

Julia är en gripande roman om en ung kvinna som upptäcker att hennes familjs historia sträcker sig hela vägen till världslitteraturens mest berömda kärlekspar.

Julie Jacobs ärver en nyckel till ett bankfack i Italien, och kommer därmed en fascinerande familjehemlighet på spåren. Snart inleds ett vindlande och riskabelt sökande efter sanningen om Julies släkting Giulietta, vars kärlekshistoria med Romeo skakade det medeltida Siena i sina grundvalar. I mötet med ättlingar till de rivaliserande familjerna i Shakespeares odödliga verk inser hon att den förbannelse som uttalas i dramat nu vilar över hennes själv och att bara Romeo kan rädda henne – men var är han?

  1. Men vad märkligt! Vanligtvis brukar du o jag har liknande boksmak men jag har försökt tagit mig igenom denna bok i veckan men det är en kamp! Jag har kommit halvvägs men jag tycker inte det tar sig. Den liknades vid Da Vincikoden men det håller jag verkligen inte med om….

Comments are closed.