Som ni trogna Vackra & Underbara bloggläsare av Akrogirls sminktankar och -erfarenheter vet, så har jag, hennes pojkvän blivit inbjuden som gästbloggare (nu har ni dessutom ett ansikte bakom bloggaren : ). Mitt första inlägg gällde en vinkling på sminkande och kosmetika som en konstart som syftar till att förstärka ens egen personlighet. Jag bygger vidare tankespåret, med ett begrepp som min flickvän fick ur sig när hon letade efter ett annat, just så av en händelse – ‘inkreditet’. Hon skulle egentligen säga ”integritet”, men jag tyckte hennes nya begrepp hon kom på av denna halvslump var klockrent! Jag tycker själv om ”begreppsfusioner” – att ta två olika begrepp och med de två skapa ett tredje för att fånga in ett annat fenomen – och det gjorde hon verkligen! För vad hade smygit sig in? ”Kredit” – inte så mycket det som har med låneansökningar på banken att göra, utan ursprungsbetydelsen, från latinet – tillit och trovärdighet. ”Credible” som det heter på engelska. Så om man besitter styrkan i att vinna människors förtroende kombinerat med en stark integritet – att kunna vara tydlig i vad man står, att stå på sig, och med det inte låta andra stå på dig! – vad blir det då? Just det, inkreditet!

Läggs inkreditet in i kosmetikasammanhang kan vi se hur faktiskt kosmetika som metafor kan användas i sammanhang som rör det motsatta, för att förtydliga vad ’smink med inkreditet’ då skulle innebära! Det talas ofta om kosmetika i sammanhang där det syftas på att det skall döljas saker, eller försköna en mindre snygg verklighet. ”Budgeten var fylld med kosmetika”, kan det heta när en offentlig budget presenteras, egentligen fylld med hål, men som tillförts några poster som ser väldigt ”snygga” ut för att bokstavligt talat dölja ”skiten”.

En person med inkreditet – trovärdighet och integritet – har tvärt om inget att dölja. Tydlighet är snarare något som dessa autentiska personer har att vinna på. Ju mer som syns av dem, desto bättre för deras identitet, och desto tydligare framgår deras äkthet, och därmed deras integritet – och trovärdighet. Om vi med detta tillför sminkandets konst och förmåga att just förstärka, som var huvudpoängen i mitt förra inlägg, så kan smink användas just för att öka trovärdighet och integritet.

Jag kom ihåg från början när min flickvän och jag lärde känna varandra – hennes inramning av ögon som utstrålade just tydlighet, skärpa, integritet och inre styrka – ögonen som själens spegel, någon? =). Min första reaktion – jag blev nyfiken på henne! Hon har tydligt över tiden i handling visat att ”här är en människa som är att lita på”. Med ögon som blixtrar redan innan mejken är på, så är det verkligen med besked när hon med inkreditet kommer utanför dörren och ska erövra världen =) !

Så – på med mejken, gå ut i världen och säg – ”här kommer jag”! Lev utifrån devisen att ingenting finns som kräver att du ursäktar din existens. Det är din rätt!

Var vacker! Var underbar! Var trovärdig! Var dig själv!

Comments are closed.