20 april, 2024
Okategoriserade

”Pantothenic acid deficiency as the pathogenesis of acne vulgaris”

Lång och krånglig titel, eller hur? Det är givetvis en medicinsk avhandling, skriven av Dr. Lit-Hung Leung 1995.

Nedan utdrag om Pantotensyra från Wikipedia:

Dr. Leung utfördeen studie 1995 som visade att höga doser av vitamin B5 hjälpte mot akne och förstorade porer. Dr. Leung drog slutsatsen att det finns en mekanism i kroppen bestående i att CoA (coenzym A) reglerar både hormoner och fettsyror, och utan tillräckliga nivåer av pantotensyra kommer CoA huvudsakligen att producera androgener. Detta leder till att fettsyrorna lagrar sig och sedan avförs genom talgkörtlarna, vilket vållar akne. Studien gjordes på 110 asiatiska män och kvinnor. Studien var inte dubbelblind och flera studier som påvisar sambandet saknas. Kritiker menar att teorin är orimlig, då kroppen i en bristsituation borde prioritera fettsyrorna, som är livsnödvändiga.

Det finns ett flertal produkter på marknaden som innehåller B5 och som påstås lindra akne. Dermatologer skriver dock inte ut B5-preparat till patienter.

Nyfiken som jag är sökte jag givetvis reda på denna studie, här finner du den och nedan en summary om resultatet:

Acne vulgaris is the most common disease of the skin. Obesity is arguably the commonest of a clinical entities in affluent societies. The pathogenesis of these disorders is far from clear cut and they appear to have little in common. In the present paper it is hypothesized that the pathogenesis of both acne vul­garis and obesity is largely due to a relative deficiency of the same agent, pantothenic acid, a vitamin that is hitherto quite un­known to cause any deficiency syndromes in man. Furthermore, the evidence suggests that surprisingly large doses of pantothenic acid are required to overcome deficiency states as illustrated in the treatment of acne vulgaris and obesity.

Dock är det viktigt nu, kära vänner, att alltid vara källkritisk. Även om det inte finns några studier som motbevisar effekten av B5 eller som stärker den, tycker jag inte man ska avfärda det som nonsens. Jag upplever att en hög dos B5 (Pantotensyra alltså) har hjälpt mot min akne, jag gjorde ett uppehåll under en månad och fick ganska omgående stora bölder längs käklinjen och tinningarna som jag nu inte har, då jag äter B5 igen.

Sugen på avakado? Ät 6000 st och slipp dina finnar!

Kritiker mot B5 hävdar att brist på B5 är ovanligt, att man får i sig tillräckliga mängder via kosten osv – men inte fullt så när så mycket som behövs för att få en effekt på huden och aknen. Man skulle till exempel behöva äta hela 6000 avokadofrukter för att få i sig tillräckligt mycket för att påverka huden. Visst får du säkerligen i dig tillräckliga mängder per dag för att ha ett gott liv, men inte för att göra någon skillnad på hudproblem.

Jag har läst i många bloggar nu om tjejer som inte ens klarar av att gå ut pga sin akne! Fruktansvärt, och helt galet! Men varje gång jag skriver hos dem och föreslår B5 får jag sura svar om att de minsann testat allt, att de inte har brist på B5 eftersom deras naglar är starka, att de struntar väl i det när de inte kan gå ut nu… Gah! Det smärtar mig att det finns folk som mår dåligt och gömmer sig och sedan vägrar prova något som jag tror fungerar.

Nåja, alla gör som man vill, eller hur? Men jag hoppas att du hittar lite mer svar på frågor och kanske vågar prova!

Läs mer på B5 på www.vitamin-b5.se och www.vitaminb5.se! Här finner du hela studien och här ett sammandrag.

6 tankar på “”Pantothenic acid deficiency as the pathogenesis of acne vulgaris”

  1. Jag har ju samma erfarenhet av B5 även om jag då tom får resultat av en lägre dos. Dock tror jag det beror på vad som orsakar aknen men det fungerar absolut mot den typen av ”vuxenakne” som vi båda verkar lida av.
    Synd att folk avfärdar det så snabbt utan att testa.
    .-= » Tinas senaste inlägg: Smashbox, Double Take Lip Color Currant! =-.

  2. Man skall aldrig avfärda något förrän man testat det, är min åsikt!

    Jag tycker det är bra att du kämpar (kom inte på något bättre ord) för din åsikt och vill upplysa fler om något som faktiskt verkar ha hjälpt dig. Vad skulle det annars vara som gör att din hud blivit så mycket bättre om du inte gjort några andra förändringar liksom?
    .-= » marybeths senaste inlägg: Vinterfynda hos IaMia’s! =-.

  3. Jag hoppas dock att dessa bölder du fick under uppehållet var sådant du hade tidigare också (så man sedan inte är dömd till att alltid använda b5 när man väl börjat).
    Jag har köpt b5 också, ska bara orka gå och hämta ut det på posten.
    .-= » Sarahs senaste inlägg: Accessorize London =-.

  4. Verkar intressant med vitamin B5, men jag undrar om det är nåt för mej? Har en hormonrubbning (ja, egentligen flera) som orsakar mina hudproblem så vet inte om B5 skulle bita på mej. Skulle nog kunna tänka mej att prova ändå…

Kommentarer är stängda.