28 april, 2024

Nya EU-regler för säkrare kosmetika

Bryssel (TT). Nya EU-regler ska göra det lättare att veta vad som döljer sig i mirakelkrämer, läppstift och annan kosmetika. Till exempel blir det krav på märkning av så kallade nanomaterial.

EU-parlamentet röstade på tisdagen igenom nya kosmetikaregler. Bland annat anpassas reglerna till den ökade användningen av nanomaterial. Dessa partiklar är ytterst små, omöjliga att se med blotta ögat, och ändrar egenskaper i sin pyttedimension. Eftersom de är så små kan de ta sig in i kroppen via huden, ögonen eller luftvägarna. Vad de sedan kan åstadkomma finns det dålig kunskap om i dag.

quote1Det finns en stor oro bland konsumenter och nu får de möjlighet att välja bort dessa produkter om de vill. Dessutom ställer det högre krav på tillverkarna, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S).

EU-parlamentet och medlemsländerna är överens om de nya reglerna, men de måste klubbas formellt av medlemsstaterna innan de kan träda i kraft. Därefter har tillverkarna 3,5 år på sig att få fram förpackningar med tydlig märkning.

EU-kommissionen får också i uppdrag att inom tre år ta fram nya riktlinjer för hur tillverkare får beskriva olika produkters effekter. Till exempel vad som ska gälla när tillverkare utlovar slät, ungdomlig hy.

-> Här finns mer information om nanopartiklar.

En tanke på “Nya EU-regler för säkrare kosmetika

Kommentarer är stängda.