Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Äntligen en bokrecension!! Den här boken har jag läst på länge, men så har den över 700 sidor också…

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami är nog en av de konstigaste böcker jag läst på länge. Eller kanske är det mina hjärnceller som tagit vårledigt, för det var lite svårt att få grepp om denna. Boken utspelar sig under 83-84 i Tokyo och det är ju en rolig detalj som berikar läsandet (även om boken är skriven på 90-talet). Allting kretsar kring Toru Okadas sökande efter hans försvunna fru. De lever ett vanligt svenssonliv i Tokyo med jobb och trötthet, men en dag lämnar Torus fru Kimiko hemmet och kommer inte tillbaka. Toru – som också kallas för Nyckelfågeln – blir först väldigt vilsen i tillvaron, framförallt då han kontaktas av två systrar som vill hjälpa honom.

Han har också problem med sin svåger, en karismatisk tv-personlighet som nu också blir politiker. Han har någon sorts hållhake på sin syster och Toru misstänker därför att hon måste räddas. Den är lite för krånglig att beskriva, för mycket händer i tid och rum och det blir rörigt till slut. Men ändå, mot slutet, klarnar det och det blir enklare att förstå. Nästan åtminstone…

Den här boken fick jag i ett bokbyte, tack så mycket! Den var absolut bra, även om jag normalt sett inte tycker om böcker som är alltför flummiga. Intressantats var nog berättelsen om kriget i Manchuriet – det vill jag läsa mer om!

Betyg: 3 av 5 | Genre: Roman | ISBN: 9789113019406 | Sidor: 742

Toru Okadas katt har försvunnit. Kort därefter försvinner även hans fru.

Samtidigt börjar han få en rad anonyma sexsamtal på telefon, han blir kompis med en morbid med gladlynt grannflicka, träffar en kvinna som är uppkallad efter en ö i Medelhavet och lär känna en åldrad löjtnant från andra världskriget.

Efter en tid har Okadas ordnade Tokyo-tillvaro bytts mot total förvirring. För att återfå kontroll över situationen börjar han tillbringa alltmer av sin tid i en torrlagd brunn och det är tydligt att inget kommer att bli som det varit.

Haruki Murakami har gjort sig känd som en författare som beskriver gränslandet mellan dröm och verklighet. Fågeln som vrider upp världen är en mörk Alice i underlandet och en hårdkokt deckare på samma gång. Boken innebar Haruki Murakamis internationella genombrott och har redan blivit något av en modern klassiker.

Comments are closed.