Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Del två alltså av Anne B Ragdes trilogi om familjen på Neshov. Jag recenserade ju del 1 – Berlinpopplarna – tidigare, läs den recenensionen först.

Vi är strax efter moderns begravning när vi kommer in i berättelsen av del två, Eremitkräftorna av Anne B Ragde. Erlend och Krumme åker tillbaka till Köpenhamn och Torunn är också tillbaka som hundtränare i Oslo. Hon är nykär i en vildman med hundspann och livet är så lyckligt och vackert för henne. På gården är allting lite mer dystert men ändå i gamla gängor. Tor och gamlingen får hjälp av en hemhjälp som gör livet lite mer drägligt för dem, men det är en hård kamp med ekonomin för Tor.

Men så hugger sig Tor i låret och allting ställs över ända. De måste ta hjälp av en avlösare till grisarna och även hemhjälpen måste komma oftare. Samtidigt krashar förhållandet med vildmannen Christer så Torunn bestämmer sig för att åka till Trondheim för att hjälpa sin far – till hennes själviska mammas förtret. Men livet på Neshov är inte lätt och värre blir det…

Åh, spännande! Tragiskt och sorgligt och sista stycket är ett sånt där som får en att utropa ”Åhh nej!”. Sedan tar man upp del tre och fortsätter läsa…

Betyg: 4 av 5 | Genre: Roman | ISBN: 9789137134666 | Sidor: 235

Vid trettiosju års ålder har Torunn Neshovs liv tagit en ny och oväntad riktning. Allt började med hennes farmors död, då hon för första gången mötte släkten på sin fars sida. När Torunn lär känna bröderna Neshov råder det en okaraktäristisk turbulens i deras liv.

Torunns pappa Tor driver släktgården utanför Trondheim. Han är äldst, en ensling som inte gärna tar hjälp utifrån, men en dag inträffar något som medför ovälkomna förändringar.

Samtidigt blir mellanbroder Margido, den korrekte begravningsentreprenören, idogt uppvaktad av en änka som visar sig mycket svår, för att inte säga omöjlig, att undkomma.

Och i Köpenhamn får yngste brodern Erlend, som älskar det luxuösa liv han lever med partnern Krumme, ett förslag som kan innebära en total förändring av hans tillvaro.

Det är i detta skede som Torunn blir brödernas vän. Men hur mycket är storstadsflickan från Oslo villig att förändra sitt eget liv för den nyfunna släktens skull? När Torunn får veta att hon är nästa arvtagare till gården ställs hon inför ett val som är allt annat än enkelt.

Eremitkräftorna är uppföljaren till den norska kritikerrosade succéromanen Berlinerpopplarna, den första av tre om syskonen Neshov. Insiktsfullt med humor, värme och träffsäkra miljöbeskrivningar skildras en ovanlig och charmfull familj som befinner sig i en tid av omvälvande förändringar.

Comments are closed.