Ok, vi har kommit fram till Övriga Tvättmetoder! Jag har enbart använt balsammetoden och rasullera, samt enbart vatten vid ett tillfälle. Men det finns många fler metoder och de flesta bygger på produkter som du kanske har hemma i skafferiet. Personligen tycker jag det är lite fel att använda mat till håret när så många svälter, men det är ju bara min åsikt! =)

Som alltid med No’Poo eller med all skönhetsvård fungerar allting olika på alla. Även om håret är uppbyggt på samma sätt hos alla kan kvalitén variera beroende på gener och den miljön du vistas i. Mitt hår är ju sönderblekt och egentligen är det utväxten jag tar hand om på lång sikt. Läs gärna mer på nopoo.se och lockig.se om hur olika hårtyper fungerar med olika tvättmetoder.

Följande texter kommer från nopoo.se, läs gärna mer på den sidan för tvättmetoder! Där finns även kommentarer från folk som använt dessa!

 

Bikarbonattvätt

Kallas även tvätt med BS – Baking Soda

  • 1-3 tsk bikarbonat
  • vatten

Detta är den ursprungliga no ‘poo-metoden och är något mer grovrengörande än de andra metoderna. Bikarbonat blandas med vatten och masseras försiktigt in i håret. Låt det sitta i några minuter innan det sköljs ur.

Hur mycket bikarbonat respektive vatten du ska ha i blandningen finns det inget exakt recept på. Dock kan håret bli uttorkat om du tar för mycket bikarbonat. En till tre teskedar är en tumregel – beroende på hårlängd och hur smutsigt håret är.

Bikarbonatet kan antingen blandas ut med lite vatten till ”slush”-konsistens innan det fördelas ut i hårbotten, eller lösas upp helt i lite mer vatten, som sedan hälls över håret.

Sedan masseras hårbotten noggrant, innan bikarbonatet sköljs ur.

Bikarbonat är ett basiskt ämne, och för att återställa hårets och hårbottens pH-balans krävs en sur efterskölj. (Se längst ner!)

Variant: Lite honung som löses upp i vattnet som bikarbonatet blandas med har en mjukgörande effekt

Hållbarhet: Använd direkt

 

Enbart vatten

Kallas även WO – Water Only

  • Vatten

Som namnet antyder används endast vatten, kombinerat med massage och hårborstning. Stå med håret under rinnande vatten medan du masserar hårbotten. Denna metod kan med fördel användas för att glesa ut mellanrummet mellan hårtvättarna. Även vatten är uttorkande, men denna metod är den mildaste formen av ”våttvätt”.

Att borsta håret med en borste av svinborst (när håret är helt torrt) fördelar sebumet i håret.

 

Honungstvätt

Tvätt med honung och vatten

  • ett par msk honung
  • 1-2 dl vatten

Koka vatten, ca 1-2 dl beroende på den mängd du behöver.  Låt det svalna i några minuter, och rör sedan ner 1-2 msk honung i vattnet. Rör tills honungen löst sig.

Vänta tills blandningen svalnat så pass att du inte bränner dig, och häll sedan det över ditt hår och massera in. Låt det gärna sitta några minuter innan du sköljer ur det. Skölj noga med varmt vatten.

Hållbarhet: Kort – bör användas direkt.

 

Äggtvätt

  • 1-2 ägg
  • 1 klick honung

Att tvätta håret med ägg är en gammal och väl beprövad metod som var vanlig långt innan schampot uppfanns.

1-2 ägg (eller mer, beroende på hårlängd) och eventuellt en klick honung, vispas/skakas i en flaska (en gammal schampoflaska förenklar appliceringen). Pilla gärna bort strängarna från ägget innan du vispar så slipper du att de fastnar i håret.

Massera in blandningen i torrt hår/hårbotten, låt sitta i 10 minuter och skölj ur med svalt(!) vatten. För varmt vatten gör att ägget stelnar!

Denna hårtvätt kan vara uttorkande. Om du har torrt hår kan du prova att bara använda äggulan.

Om du har fett hår kan du prova att bara använda äggvitan.

Varianter: Tillsätt pressad citron och/eller aloe vera-gel.

Hållbarhet: Använd direkt

 

Sur efterskölj med äppelcidervinäger

Återställer pH-balansen i hårbotten

  •  0,5 dl äppelcidervinäger
  • 5 dl vatten

1 del äppelcidervinäger blandas med 10 delar kallt vatten. Doppa huvudet i blandningen eller häll den över håret medan du står framåtlutad, se till att det kommer i både hår och hårbotten. Doften av äppelcidervinäger försvinner då håret torkar (dock kan den återkomma en aning vid hög luftfuktighet, en liten varning).

Comments are closed.