Jag fick en kommentar av Annelie angående solskydd och inlägget med SkinPlan som jag publicerade igår.

Jag är tvärtemot dig väldigt skeptisk mot denna solskyddshysteri och är övertygad om att det ligger ekonomiska intressen bakom detta plötsliga uppsving av stryka-på-kroppen-kemikalier som alla numera MÅSTE ha och dessutom smörja in sina små barn med(!). Inget ont om de som använder solskydd, men efter att ha samtalat med professorer i ämnet och tagit del av vetenskapliga studier som går tvärtemot gängse uppfattning är jag personligen övertygad om att solskyddsprodukter skall användas med måtta (definitivt inte varje dag under normala förhållanden) och att det bästa solskyddet är ens egen hjärna (dvs sola försiktigt, vänja sig vid solens strålar gradvis för att bygga upp kroppens egna – garanterat ofarliga – solsskydd, utan att riskera någon som helst D-vitaminbrist på kuppen).

Sitter inte på datorn där jag har alla mina Bookmarks nu, men här kan du se några artiklar i ämnet (finns källhänvisningar i dem, men det finns en uppsjö av länkar till som jag inte orkade googla reda på ikväll).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15714114?dopt=Abstract

http://naturalsociety.com/sunscreen-causes-cancer-what-you-may-not-know-about-sunscreen/

http://www.naturalnews.com/023317_skin_chemicals_products.html

Som sagt, jag tycker inte att det är fel att vara varsam i solen, däremot tycker jag att man bör ha i bakhuvudet vilken enorm industri detta med solskyddsprodukter är, hur hårt det lobbats för dessa produkter och att lobbying går betydligt högre än man kan tro.

 

Jag tycker det här är mycket befogad kritik mot solskydd och dess marknad. Absolut är det en väldigt stor industri med solskydd, alla krämfabrikanter med självaktning har spf i sina produkter. Men det är också ett faktum att cancerfallen har ökat, jämfört med 60-talet. Cancern kommer inte direkt heller, så de fall vi ser idag kommer många gånger från flitigt solande under 80- och 90-talen.

Själv har jag ingen möjlighet att vänja huden vid solen när den pang bom kommer på våren. Jag är mycket inne och jag ligger aldrig och solar, men två dagar i veckan jobbar jag utomhus. Jag har svårt att skydda mig på annat sätt än med solskydd och väljer då att ”utsätta mig” för fotostabila kemikalier osv för att inte bränna mig. Det handlar dessutom om dryga 8 timmar ute, jag kan inte gå helt utan om jag inte vill bränna mig.

Om det är någon som är intresserad av mer naturligt solskydd såsom sesamolja och risolja tex, kan läsa denna utmärkta text på SheNet om solskydd!

Vad tycker du om solskydd och hur solar du?

Okategoriserade
 1. Bra inlägg med olika åsiktssidor!
  Annelie ger en mycket viktig tankeställning till det hela.
  Jag jobbar just den här sommaren utomhus, så jag måste göra som du Karin, solskydd behövs!
  Jag har ju dessutom vitiligo, är alltså fläckvis utan hudpigment, bl a. på händer och ansikte.
  Det blir brännskador på de fläckarna utan tillagt solskydd, de har ju inget eget skydd!
  Jag är alltså väldigt glad och tacksam över att solskydd finns att tillgå,
  men använder det inte varje dag om jag inte ska vara i solsken länge! :)

  • @Andrea, Ja, den var mycket relevant och viktig att tänka på också!
   Just, vitiligon måste ju absolut skyddas! Herregud så många gånger jag bränt mig på min fläck, det gör ju så jävla ont! Jag kan förresten rekommendera Neutrogenas solskyddskrämer om du behöver spf upp till 100! Skitbra och mattar huden.

   Hoppas du inte får en alltför jobbig sommar ute!

   • Usch ja! :S
    Tack för tipset! Hittills funkar det bra med Sun Face Fluid spf 50+ från Eucerin! :D
    Ha det bra i sommar du också, med din lilla fläck! ;D
    (lyllo att du bara har en, mina sprider sig snabbt…)

    • Bra det, den är säkert bra den också!
     Mina har inte spritt sig alls från mitt knä, inte hänt något med min fläck sedan jag var tonåring.

 2. Vad skönt att du inte tog mitt inlägg som kritik mot dig (eller för all del alla flitiga solskyddsanvändare), jag var efter jag skrev mitt inlägg lite ångerfull eftersom det är svårt att tyda tonfall i skrift och det skrivna ordet ofta låter mycket hårdare än det är tänkt. Tycker du verkar vara en mycket intelligent kvinna och jag beundrar dig väldigt mycket!

  • @Anneli, Klart jag inte gjorde! Tycker det var en viktig sida av myntet att belysa också!

   Och tack så väldigt mycket! Du fick mig nästan att gråta av dina slutord, jag känner mig inte så intelligent eller beundrar så jag uppskattar så mycket att du skriver det!

 3. jag är väldigt blek men hanterar det genom att sitta i skuggan mycket… och ha täckande kläder i den mån det går. är rädd för kemiska solskydd och slängde ett jag hade efter att jag sett ett program på tv om att det kan förekomma nanopartiklar i dem. partiklar som kan gå igenom huden till lungorna bland annat :( jag tror att cancerfallen ökat oxå för att det finns en sån press att vara brun, alla pratar om det och jag har läst i tidningen att det nordiska idealet är ”brunare” än på andra ställen i världen.

  • @helena, Att sitta i skuggan, vara inomhus eller ha täckande kläder är såklart det absolut bästa. Ibland är det svårt att undvika, framförallt om man tex jobbar utomhus. Håller med dig om att cancerfallen ökat pga brunhysterin.

Comments are closed.