Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Det här är nog den bästa bok jag läst på länge, åtminstone så länge jag kan tänka tillbaka. One Day av David Nicholls, boken som blir film i höst. Jag har läst blandade åsikter om denna, för mig var den bara så klockren. Jag har varit i samma situationer med 30-ångest och pojkvänsproblem, sjuka föräldrar och problem att bilda familj. Jag läste denna på engelska, vilket jag absolut måste rekommendera. Den svenska översättningen är tydligen rätt kass.

One Day, eller En Dag som den heter på svenska, handlar om Dexter och Emma som träffas på Edinburghs Universitet 1988. Eller det är iaf året de tar examen och får till det efter en fest. Vi får sedan följa deras liv på samma dag, 15e juli, under 20 år. År där Emma går från amatörteater till en mexikansk sylta, lärare och författare, samtidigt som hon träffar Dexter av och till. Dexter som först inte vet vad han ska göra med sitt liv, reser runt och undervisar i Italien innan han blir programledare för ungdomsprogram. Han hyllas som nya stjärnskottet, utnyttjar framgången och ligger med kvinna efter kvinna, samtidigt som hans karriär går helt åt skogen.

För mig är detta en bok som berör. Dexters mamma dör i cancer, relativt ung också. Det är naturligtvis mig bekant som ni vet, även om jag hanterade min förlust aningens mer nyktert. Kort sagt, denna bok berör och jag älskade den. Älskade konceptet och deras historier, så denna måste du läsa! Och jag ska se filmen! Premiär i oktober med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna, se trailer efter bokbeskrivningen! Gud vad jag kommer gråta när jag ser den filmen…

Betyg: 5 av 5 | Genre: Skönlitteratur |ISBN: 9780340994689 | Sidor: 448

‘I can imagine you at forty,’ she said, with malice in her voice. ‘I can picture it right now.’ He smiled without opening his eyes. ‘Go on then.’ 15th July 1988. Emma and Dexter meet for the first time on the night of their graduation. Tomorrow they must go their separate ways. So where will they be on this one day next year? And the year after that? And every year that follows?

  1. Kul att du tycker den är så bra! :) Jag har den oläst på mitt nattduksbord och ska börja med den så snart jag läst ut Paul Austers Osynlig.

Comments are closed.