Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Det har blivit en del faktaböcker den här sommaren, vilket jag absolut enbart tycker är bra! :D Från Matrevolutionen till denna, Normalt? : från vansinnesdåd till vardagspsykoser av David Eberhard.  Alla är väl mer eller mindre nyfikna på vad som triggar våldsdåd och varför inte psykopater kan dömas till vård och nu efter dåden i Norge blev det ju än mer aktuellt.

Dr Eberhard är/har varit överläkare och chef inom psykiatrin och har mött många psykiskt sjuka patienter. I den här boken går han igenom allting från Psykopati, till Depressionen och Bipoläritet, ADHD och Autism, Ätstörningar och Borderlinestörningar samt en genomgång av drogers effekter på psyket. Kapitlet om Psykopater är ju intressant just nu, psykopati är alltså inte en psykisk sjukdom utan en störning som inte går att behandla. Att försöka behandla med samtalsterapi tex är lönlöst eftersom en psykopat är expert på manipulation. Terapi av olika slag gör snarare att de blir ännu bättre på att manipulera sin omgivning. Tydligen är majoriteten av alla återfallsförbrytare psykopater och de blir farliga när de kombineras med amfetaminmissbruk.

Han är lite kontroversiell i kapitlet om ADHD, där han skriver att det i många fall handlar om ren ouppfostran. Intressant och lite ögonbrynshöjande minst sagt.

Själv har jag nog lite av borderline, enligt de specificerade kriterier han beskriver i boken. Tur man har en sambo som inte viker från min sida no matter what. Roligast var nog ändå patienten med tvångstankar som kände sig tvungen att ringa till Hells Angels och håna dem, trots att han visste att det var livsfarligt!

Om du är intresserad av populärvetenskap är denna bok absolut för dig! Den är inte svårläst och den ger tydliga och bra beskrivningar av olika psykiska tillstånd. Så läs den om du kommer över den!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Psykologisk teori | ISBN: 9789186603083 | Sidor: 315

David Eberhard har provocerat, underhållit och folkbildat i sina två tidigare succéböcker: I trygghetsnarkomanernas land och Ingen tar skit i de lättkränktas land. Nu fortsätter han sin granskning av folkhemmet Sverige med att titta på vad som är friskt och sjukt i mentalvården och i vår bedömning av olika personer och sjukdomstillstånd.

Varför kunde man inte förutspå att Mijajlo Mijailovic skulle mörda Anna Lindh? Varför lade man Anna Odell i bälte?

David Eberhards nya bok Normalt? Psykiatri för alla tar avstamp i de vansinnesdåd som skedde under 2003 och som kulminerade med mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh. Varför kunde man inte förutspå dessa galningars framfart? Vilka är det som mördar okända förbipasserande på gatan?

I bokens första del karaktäriserar Eberhard de psykiatriska tillstånd som möjligen, men mycket sällan, är farliga för förbipasserande.

Bokens andra del handlar om alla de tillstånd som man försöker behandla för att minska risken för självmord. Samtidigt som Eberhard förklarar vad man menar med de olika psykiatriska diagnoserna kan han inte låta bli att debattera. För det är långt ifrån självklart hur man ska förhålla sig till behandling och diagnoser. Behandlar vi för många med antidepressiva läkemedel? Har vi skapat en helt ny generation av narkomaner när vi behandlar ADHD med amfetaminliknande preparat.

I tredje delen fortsätter Eberhard att försöka avgränsa friskt från sjukt. Vissa av de tillstånd man nu behandlar med läkemedel skulle man tidigare fått leva med eller gå i livslång psykoanalys för. Var går gränsen för när man ska betrakta ett tillstånd som normalt? Det senare är en fråga Eberhard kommer tillbaka till flera gånger i boken. Han definierar också nya tillstånd.

Den fjärde delen diskuterar behandlingar. Det har funnits en snart sekellång dispyt om huruvida man ska behandla människor med psykofarmaka eller med psykoterapi. Finns det egentligen några motsättningar kvar?

Eberhard har skrivit en debattbok och har, som vanligt åsikter om allt. Denna gång inom sitt eget expertområde, psykiatrin. Och den berör.
Om man arbetar med psykiskt sjuka människor är det nästan omöjligt att gå på en middagsbjudning utan att någon frågar intresserat om olika psykiska tillstånd. Eberhard har skrivit en bok om psykiatri för alla som kan användas för att öka allmänhetens kunskaper i ämnet. Han förklarar vad man kan behandla och vilka svårigheter det finns med olika tillstånd.

Genom att illustrera de olika sjukdomstillstånden med exempel från media och Eberhards liv som överläkare och chef inom psykiatrin blir det lättillgängligt och begripligt för allmänheten. Och som vanligt när David Eberhard skriver så säger något så är det omtumlande och skakar om vår bild av oss själva och vår syn på samhället.

  1. Matrevolutionen håller jag på med nu. Otroligt intressant läsning. Den här boken blev jag också nyfiken på eftersom psykologi också är väldigt intressant. Och speciellt nu känns det ju extra aktuellt. Tack för tipset.

  2. Håller just nu på att läsa boken. Kul och lättläst. Man lär sig och får skratta samtidigt. Rekommenderas starkt!!

Comments are closed.