Jag vet inte hur gammal denna bil var, men den hade absolut inga balkar som höll upp taket vid en voltning. Foto: Björn Persson/Wighsnews

Om det är något jag retar mig OERHÖRT mycket på är när folk, speciellt barnfamiljer, åker omkring i gamla Volvo 740 eller nåt sånt. Framförallt gamla Volvos från 80-talet skrämmer mig, men det finns andra bilar också som folk håller kvar vid för länge.

Javisst, det finns säkert en del argument om att det är miljövänligt att spara på sin gamla bil tills den brakar ihop med tanke på alla naturresurser den kostade att bygga, men det är ju rätt löjligt argument. Mycket med tanke på hur mycket mer en gammal bil drar och släpper ut.

Men framförallt retar det mig mycket att de inte tänker på sin säkerhet! Gamla bilar har inga balkar i taket, deformationszooner och andra grejer som nya bilar har. Visst var Volvo väldigt långt framme med sin trafiksäkerhet då, men gamla bilar nu är INTE SÄKRA! En stor Volvo 740 är inte säker, det ger en falsk säkerhet!

Kolla den här videon och ursäkta mitt snordränkta svamlande…

Folksam och DN har testat krocksäkerhet i hög fart mellan en stor gammal säker bil, med krockkudde, och en ny småbil av säkraste klass. Här kan du se resultatet.

En Toyota Yaris från 2008 kommer på vägen. Från andra hållet kommer en 13 år gammal Volvo 945. Toyotan är mindre och mycket lättare. Se vad som händer när de möts.

Okategoriserade
 1. Fast så har vi ju det lilla, lilla kruxet att det ju inte är alla som kan få ett billån. Så det kanske inte enbart är av dumhet/ignorans som folk kör gamla bilar;)

 2. Nej, det är förstås sant! Tänkte inte på det igår.
  Men de jag mest reagerar på är de med två bilar i familjen, där mannen åker omkring i en stor suv och barnen i en liten bil eller gammal Volvo… Usch ja.

 3. Ber att få hålla med moonstruck… Skillnaden mellan en toyota yaris 2008 och en 13 år gammal volvo som du lägger upp videon om är en jävla massa pengar. Inte alla svenssons kan lägga ut den mängden pengar. Barnfamiljer har oftast en fruktansvärt massa andra utgifter som gör att man inte har råd att ha två dyra bilar och inte heller en.. Därför får man ha två billigare bilar.

 4. Fast jag vidhåller att jag argumenterar mot att folk tror de är säkra i en gammal volvo. Att de inte har råd med en ny är en annan sak. Problemet är bara att de TROR de är säkra, när de absolut inte är det.
  Att man inte har råd är ju inte vad jag retar mig på.

 5. Jag tror folk tänker mer som så då att om man jämför bilarna i den prisklassen man har råd med så är volvo den säkraste bilen i det gänget överlägset..

  Jag kan gärna bli bevisad att jag har fel men tills du kan visa på att en gammal volvo inte är säkrare än en annan bil i samma prisklass så tycker jag inte man kan komma och uttala sig som du gör. Det vore som om jag skulle jämföra lågbudgetsminkpenslar med de från mac.. Alla vet att de från mac i största mån kommer vara bättre men har man inte råd så väljer man ju de lågbudgetpenslarna som man tycker är bäst…

 6. Verkar inte som ni läst mitt inlägg?

  Det jag menar är att många tror att en Volvo 740 är säker, eftersom den var säkrast i sin klass och prisklass då när den kom. Idag, 2010, är den inte alls säkrast, ens i jämförelse med en ganska liten bil. Javisst kostar en begagnad Volvo 740 ingenting idag, men är det det jag retar mig på?

  Fatta nu vad jag skriver: En gammal Volvo är inte säker vid en frontalkrock tex eftersom den saknar deformationszooner i fronten, mittbalkar och takbalkar som håller vid en rullning. En modern bil idag har detta, men en Volvo 740 jämfördes inte 1980+ nånting med dagens bil. Då var detta inte standard.

  JAG SKRIVER INGENTING OM PRIS.

 7. Mina föräldrar har en sprillans ny volvo v50(?) samt en uråldrig volvo 740. Den nya volvon är deras ”finbil”, deras allbil liksom. Det är den min mamma har till jobbet, den bil de alltid åker till ”stan” med (de bor ju på landet <3) och ja, det är den bilen de använder framförallt. Sedan, 740n, ja, det är ju en annan femma. Det är en slitochslängbil som används till pappas små korta trippar runt om i samhället i veckorna, den han använder när han arbetar på skjutbanan och drar träd i bilen eller vad tusan han nu använder den till :P Det var även den bilen jag susade fram till skolan i eftersom min skola låg två mil bort med usla förbindelser.

  Jag förstår vad du menar Karin att många tror sig veta att de är trygga i sin volvo. Hemma, och nu menar jag inte att jag bodde med kossor i sovrummet eller så, hade väldigt många gamla "hederliga" bilar som var säkrare än de där nya plastbitarna annat folk åkte i. Om det handlade om pris, snålhet har jag ingen aning om, det hade liksom bara etsat sig fast på deras näthinna att de bilar de alltid åkt runt i var de säkraste.

  Dock är jag själv sjukt medveten om att vår vita 740 inte är något annat än en fis i rymden om det skulle hända något med den. Men jag tror det är för att jag redan haft för många duster med den – bromsarna slutade fungera ordentligt påväg hem från skolan en gång så jag fick bromsa i miljoner år innan en korsning och helst inte alls, men jag kom hem och bromsarna fixades i alla fall :P

  Eller den gången en slang hoppade ur sin position i motorn mitt i en backe så biljäveln dog med kö bakom. Lagom pinsamt. Men ja. Det jag ville komma fram till med min lagom yrsliga kommentar är att det inte alltid handlar om att det är dyrt att ha två nya bilar, för det är det, naturligtvis, men det finns även sådana människor som absolut vägrar tro att nytt är bättre. Eller som min pappa – kör så mycket skräp i bilen att han inte vill ha en ny bil för att den skulle bli så totalförstörd om den användes till det han behövde använda den till (och nej, han är inte bonde, bara en pryttlig söt pappa som är alldeles för involverad i skytteklubbens alla aktiviteter).

 8. Emilie: Det gör inget att den blev lång, för du har fattat den aspekt jag pratar om. Jag hoppas bara att de inser att det är en slit-å-släng-bil och inte stuvar in hela familjen i den och känner sig säkra för att det är en stor bil.

 9. Åh, jag fick det visst att framstå att ”hemma hos mig” var samma sak som hemma hos mamma och pappa. Jag menade att det var hemma i samhället där jag bodde förr, att många resonerade som jag skrev i kommentaren. Mamma och pappa (speciellt mamma) är väldigt mån att inte använda vår 740 till något annat än korta sträckor etc, och de skulle aldrig sätta sig i den och åka längre sträckor. Så mamma och pappa vet att det är en slitochslängbil men jag tror inte att många andra i samhället förstår det med sina bilar :P

 10. Nej jag förstår att du inte pratar om pris men tyvärr så är det ju så att bilar har med pris att göra.

  Vad ska en familj göra som inte har råd med något bättre än en volvo göra? Ska de gå överallt? Självklart vill väl alla få tag i den säkraste bilen som går och ingen skulle väl neka att ta en ny bil, men har man inte råd med det får man ju ta det säkraste man har råd till. Och då är en volvo en av de säkrare bilarna..

Comments are closed.