29 april, 2024
Okategoriserade

Rawskolan: Hur man räddar en ljus bild

När man fotar med systemkamera kan det ibland hända att bilden blir alldeles för överexponerad. För mycket ljus släpps in och allt blir bara vitt vitt vitt. Trist, eller hur?

Inte om du fotar i Raw! Raw är alltså råformat och all data som kommit in i kameran sparas, utan någon komprimering eller bortslösande av data. Hade du fotat den i jpeg hade bilden varit förlorad. Trist om du tagit en ögonblicksbild!

RAW är ett bildformat som består av minimalt förändrad digital information från en bildsensor hos en digital stillbildskamera, en digital filmkamera[1], en bildskanner eller en filmskanner. Raw betyder rå på engelska och formatet kallas därför oftast för råformat på svenska. Namnet kommer från det faktum att bildfiler i RAW format inte är bearbetade än och är därför inte redo för att skrivas ut direkt eller för att redigeras i en bildbehandlare. Normalt sett bearbetas bilden av en RAW konverterare i en intern färgrymd i kameran med bred-gamut där exakta justeringar kan göras innan konvertering till ett ”positivt” filformat så som TIFF eller JPEG för lagring, utskrift, eller vidare manipulation, vilket oftast kodar bilden i en enhetsberoende färgrymd. Dessa bilder beskrivs oftast som ”RAW bildfiler”, trots att det egentligen inte finns ett enda RAW-filformat. Faktum är att det finns ett dussintal om inte ett hundratal sådana filformat som används av olika modeller av digital utrustning (så som kameror och filmskannrar).

Läs mer här om Raw

Den här bilden tog jag i Växjö, ser ni vad det är? Till höger bilddatan från Photoshop Raw-Converter.

Genom att dra ner Exposure, Brightness, öka Blacks och Saturation (färgmättnad) fick jag en bild om faktiskt fungerar. Den är inte skarp till att börja med, men spela roll just nu. Jag vill ju bara visa hur man gör. Var inte rädd för att experimentera när du fotar med systemkamera. Att använda Photoshop CS gör mycket men även Elements kan vara till bra hjälp. Viktigaste är bara att du fotar i RAW.

4 tankar på “Rawskolan: Hur man räddar en ljus bild

  1. Tack för tipset :D har legat sjuk nu ett tag men så fort jag är frisk ska jag prova att fota med RAW och behandla bilderna :D

  2. Var hittar man inställningar för RAW? Finns så mycket under kamerans startmeny. Hihi känner att jag skulle behöva gå en kurs i hur man använder kameran på bästa sätt.

    Jättebra guide :) Sparar den.

  3. Viktoria: Bra! Hoppas det går bra!

    Carina: Hmm, nu har min kamera dött och det tar en stund att ladda. Dessutom är det lite olika beroende på vilken kamera du har. Men jag ska skriva om det senare. Under tiden kan du kolla under Menu och settings.

Kommentarer är stängda.