18 juli, 2024

Råd&Rön om Shampon

Bild från Råd&Rön, Foto: Kjell B Persson

Tidningen Råd&Rön har publicerat en artikel angående vad våra shampon och balsam egentligen innehåller! Mycket bra läsning!

Så här skriver de bland annat:

[…]Vi har tittat närmare på tre vanligt förekommande märken, Garnier Respons, Head & Shoulders och Wella, för att se vad som döljer sig bakom de kemiska namnen i innehållsförteckningarna.

[…]

Naturskyddsföreningen och Svanen har kikat på innehållsförteckningarna och flaggat för de kemikalier som de direkt kan se inte skulle passera deras respektive krav för miljömärkning.

[…]Från allergisynpunkt kan det däremot vara värt att titta lite extra på innehållslistan. Flera av parfymämnena, och några av konserveringsmedlen, är känt allergiframkallande.

– De kan ge en livslång kontaktallergi. Och man behöver inte vara särskilt känslig utan den här allergin kan alla utveckla, säger Carola Lidén, professor och överläkare vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, som undersöker förekomsten av allergener i bland annat schampo och balsam.

I dag känner man till över 100 olika doftämnen som är allergiframkallande vid hudkontakt. Men enligt kosmetikaförordningen behöver endast 26 av dessa doftämnen namnges i innehållsförteckningen, om de överskrider en viss halt. Övriga doftämnen ryms under beteckningen ”parfum”.

→ Du hittar hela artikeln här!

6 tankar på “Råd&Rön om Shampon

Kommentarer är stängda.