Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Sommaren är deckartid, som vi ju redan diskuterat här i denna underliga sminkblogg. En bok som länge stått oläst i min bokhylla, faktiskt både som pocket och inbunden, är Matthandlare Olssons död av Karin Wahlberg. Detta är del 7 i serien Claes Claesson, jag har tidigare inte läst någon i serien.

Matthandlare Olsson alltså, han blir mördad nere på en inköpsresa i Istanbul. Knivhuggen till döds på en färja som trafikerar Bosporen. Claesson och hans kollega åker ner dit för att bistå, samtidigt som Claesson just blivit pappa igen. Det är en massa förvecklingar och vindlingar där alla fall på polisstationen verkar vara inblandade i varandra. Eller ha med en matta att göra. Till slut faller alla bitar på plats och det går att styrka vad som hänt och av dem. Allting berodde på en gammal matta från 1100-talet, värd någon miljon.

Det är också tydligt att små samhällen inte är mer kontrollerande än större, här vet alla vad som händer men ändå inte på något vis. Jaja.

Tyvärr tycker jag inte riktigt att den här boken tar sig. Den är lite seg och jag tänkte ut mördaren ganska tidigt, vilket iofs kan ha varit Wahlbergs intention och inte bero på min enorma intelligens. Den blir aldrig riktigt spännande.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789170018275 | Sidor: 383

En man sitter på däcket på en färja utanför Istanbul. Han lutar sig mot relingen och njuter av de varma vindarna. Han är en lagom rund man i sina bästa år och han är inte beredd på att dö. Det brutala mordet på en svensk matthandlare på affärsresa i Turkiet blir upptakten till en historia om en okänd dotter, en exklusiv matta och – självfallet, när det är Karin Wahlberg som skriver – om den vardag och de drömmar som människorna vi möter under berättelsens gång både brottas med och hämtar kraft ur för att hantera den onda bråda död som drabbat dem.

Matthandlare Olssons död är Karin Wahlbergs sjunde bok om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru Veronika Lundborg, överläkare på Oskarshamns lasarett.