20 april, 2024
Okategoriserade

Apotekets Hälsokoll

Så har jag då kommit hem från Apoteket Hjorten och dess Hälsokoll. Det var den 8e april som Apoteket AB (obs, Apoteket AB, inga andra fristående bolag) lanserade sin största hälsosatsning någonsin, detta eftersom dödligheten i hjärtsjukdomar fortsätter vara alldeles för stor. Med stöd av Europeiska hjärtläkarföreningen har Apoteket tagit fram ett eget hälsotest med bland annat mätning av kolesterolvärde. Apotekets Hälsokoll omfattar förutom testet också ett webbaserat hälsolabb. Apoteket vill inspirera människor att öka sina möjligheter att undvika framtida hjärtkärlproblem. Den nya tjänsten Apotekets Hälsokoll består bland annat av en hälsoenkät, blodtrycksmätning och ett blodprov som mäter kolesterolvärdet.

Apotekets Hälsokoll består av flera delar. Kunden bokar ett möte på 20 minuter med en specialutbildad farmaceut som är certifierad för att genomföra hälsokollen. Webbstödet Hälsolabbet är ett verktyg för att sätta egna mål till exempel att äta nyttigare eller sluta röka. Kunden sparar själv sina resultat på apoteket.se/halsolabbet för att följa sina egen utveckling.

Jag kan glädja er läsare med att jag inte är döende iaf! Jag fick träffa Gunilla, en mycket trevlig legitimerad receptarie på Hjorten. Hon började med att ta ett blodprov på totalkolestrolet, vilket visade på 4,53 för mig. Gränsen för dåligt ligger på 5 så där ligger jag bra till. Sedan togs mitt blodtryck, 128/78, samt även mitt midjemått, 89 cm. Därefter fick jag fylla i en hälsoenkät med frågor om min kosthållning, alkoholvanor, motion osv.

Resultatet, tillsammans med värdena ovan, blev att jag inte ligger i riskzonen överhuvudtaget! Förutom midjemåttet då, som bör vara max 80 cm hos kvinnor. Dessutom vet jag med mig att jag måste röra på mig mer, de två dagar med Ekolådan är ju inte tillräckligt. Jag borde gå en snabb promenad varje dag. Enligt deras sk score-värde har jag en etta.

Så här beräknas SCORE-värdet (risken för hjärt-kärlsjukdom) i Apotekets Hälsokoll

SCORE-metoden väger samman en persons ålder, kön, rökvanor, blodtryck och kolesterolvärde och ger en bild av risken att drabbas av allvarlig hjärt-kärlsjukdom. Ditt resultat jämförs sedan med rökfria personer av samma kön och ålder som har hälsosamma blodstrycks- och kolesterolvärden.

Exempel: Ett värde på 4 innebär att du har potential att minska din risk att drabbas av allvarlig hjärt-kärlsjukdom med 4 gånger. Ett värde över 2 tyder på att du bör se över dina värden. Ett värde över 5 visar på en förhöjd risk som behöver utredas av vården. Beräkningarna gäller för personer som inte tidigare drabbats av hjärtinfarkt eller stroke. Riskerna ökar för dem som har ärftlighet eller andra riskfaktorer som diabetes och bukfetma.

Bra grej! 250 kr kostar det att testa sig, gör det nu om du vill veta vad du kan göra för att förbättra ditt liv och din hälsa!

En tanke på “Apotekets Hälsokoll

Kommentarer är stängda.