30 april, 2024
Okategoriserade

Quorn- & sojaprodukter

Jag är absolut inte vegetarian, min favorit är en riktigt saftig stek från Texas Longhorn. Men med Anders måste jag anpassa mig lite eftersom han inte äter något med ansikte. Så här hemma äter jag enbart quorn- och sojaprodukter.

Efter ett drygt 1,5 år långt samboliv måste jag därför verkligen rekommendera alla som har ett någorlunda stressigt liv att gå över till fryspåsar med färs eller ”kycklingbitar”. Anledningen är främst att kunna ta ut en djupfryst påse med quornfärs och bara hälla rakt ner i pannan utan tintid!

BA, alltså Before Anders, köpte jag ibland 1,6 kilo nötfärs som jag delade upp i portioner om 200 gram och frös in. Även om dessa paket var platta och tinade rätt snabbt krävde det ändå planering, för att inte tala om de gånger jag glömde dela upp det och den ruttnade…

Dessutom är quornfärs fettsnål, full av proteiner som håller dig mätt länge och smakar precis som vanlig färs! Jag blev tom lurad första gången jag fick en ordentligt tillagad quornfilé, jag trodde det var kyckling och frågade Anders om han äter kyckling trots allt!

Vad är Quorn

Quorn är varumärket på en ovo-vegetarisk köttersättningsprodukt som i huvudsak består av mykoprotein (svampprotein) och en liten mängd äggvita och som framställs av Marlow Foods. Produkten framställs i England och under 1990-talet lanserades Quorn i flertalet europeiska länder, däribland i Sverige år 1999. I Sverige säljer numera Axfoods och ICAs butiker Quorn och Quornprodukter under Quorns varumärke medan KF säljer det under sitt eget varumärke Coop. Det var KF:s Provkök som tog initiativ till att marknadsföra produkten i Sverige.

Quorn, som är rikt på både protein och kostfiber men har ett lågt fettinnehåll, marknadsförs främst till vegetarianer samt hälsomedvetna konsumenter. Det säljs som frysvara både som halvfabrikat i form av färs, bitar och filéer och som portionsförpackad färdigmat.

Vad är Soja

Proteinet från sojabönan, också kallat Sojaprotein, är ett vegetabiliskt fullvärdigt protein. Det äts av vegetarianer/veganer och kroppsbyggare. Sojaprotein finns i olika former, till exempel pulver (för att göra proteinhaltiga drycker med) men också i den form som kallas sojakött.

Sojakött är avfettat sojaprotein. Det finns i många olika former, till exempel granulat (färs), strimlor, grytbitar, filéer och biffar. Sojakött har mycket neutral smak och kan därför smaksättas på det sätt man själv vill. Sojakött innehåller fullvärdigt protein, mineraler, fibrer och är fritt från kolesterol. Sojakött äts mestadels av veganer och vegetarianer som ersättning för animaliskt kött.

Källa: Wikipedia

8 tankar på “Quorn- & sojaprodukter

  1. Jag är vegetarian sen 11 år tillbaka och bara älskar dessa sojaprodukter! Flera av mina veggis-vänner äter mest bara grönsaker för de tycker det är fel med ”köttimiterande” produkter, men jag tycker verkligen om dessa. Förenklar matlagningen rejält. Min sambo äter kött, så vi brukar göra en vegetarisk maträtt som vi båda äter av och så lägger han till kött på sitt fat. Väldigt enkelt att använda just sojafärsen, man kan ju ta vilket köttfärsrecept som helst och byta ut det mot sojafärs :)
    .-= » Ikas senaste inlägg: Skunk Look by Ms Chic =-.

  2. Quorn är riktigt jäkla gott! Jag är inte vegetarian, men äter ogärna annat än viltkött; då är quorn perfekt för att få rätta tuggmotståndet:) När min brorsa hade ett stort grillparty för några år sedan, fick jag order om att göra quornspett, eftersom det fanns några vegetarianer bland gästerna. Han hade köpt flera kilo quorn, så det blev MÅNGA spett:) Vartenda spett gick dock åt, och efter maten kom massor av folk fram till mig och tackade för de fabulösa fläskfiléspetten ;)

  3. Far min är vegetarian, så när jag bodde med honom blev det en del soja-produkter. Har så tröttnat på dem nu. Men I love quorn alltså!
    .-= » Sarahs senaste inlägg: Fler Nya Lack =-.

  4. Min kusin äter mycket sådant där och jag måste väl erkänna att jag inte testat det speciellt, men jag måste hålla med vad du säger, en biff på texas longhorn är hur gott som helst x_x
    .-= » Emilies senaste inlägg: Not kry =-.

Kommentarer är stängda.