29 april, 2024

De sju dödssynderna – sammanfattning

Den här veckan har varit fylld av temaveckan De Sju Dödssynderna! Jag hoppas att ni lärt er lite om dödssynderna och om påskveckan! Jag är ju inte kristen själv så det har varit lite udda för mig att ha med det i min blogg.

Jag tänkte vi kunde sammanställa veckan lite med länkar till alla som deltagit också =)

Högmod

Måndag – Högmod

Högmod innebär en alltför stor självuppskattning och självhävdelse, motsatsen till ödmjukhet. Högmod betraktas i många kulturer som någonting klandervärt.

Tina, Erika/BB, Lina/Karusell, Suss och Elena

…och min egen!

Girighet

Tisdag – Girighet

Girighet innebär ett överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet.

Tina, Lina/Karusell och Suss

…och min egen!

Vällust

Onsdag – Vällust

Vällust är sinnlig njutning, till exempel sexuell, men även annan. Enligt katolska kyrkans tradition betraktas ett liv i omättligt sökande efter vällust (lat. luxuria) som en dödssynd.

Kisse, Tina, Suss och Elena

…och min egen!

Avund

Torsdag – Avund

Avund och avundsjuka är en önskan om att erhålla samma saker eller fördelar som någon annan har. Den som hyser sådana känslor kallas avundsjuk. Att hysa känslorna kallas att avundas.

Lina/Karusell, Erica/B-B, Suss, Tina och Kisse

…och min egen!

Frosseri

Fredag – Frosseri

Frosseri är då en människa tar åt sig mer än vad hon behöver, i synnerhet vad gäller mat och dryck. När det gäller materiella sammanhang brukar man istället tala om girighet. Frosseri ingår som en av de sju dödssynderna inom katolicismen.

Tina, Lina/Karusell, MyyZz och Suss

…och min egen!

Vrede

Lördag – Vrede

Vrede, raseri, ursinne, indignation, ilska, argsinne, är en känsla. Ur psykologiskt perspektiv är ilska ett sätt att kontrollera sin rädsla och/eller ångest.

Tina, Suss och Lina/Karusell

…och min egen!

Lättja

Söndag – Lättja

Inom kristendomens moraltradition är lättja (Latin: Acedia) en av de sju dödssynderna. Lättja förklaras ofta som lathet, likgiltighet eller passivitet.

Tina och Suss

…och min egen!

7 tankar på “De sju dödssynderna – sammanfattning

  1. Girigheten är min favorit, tätt följd av vällust och vrede. Frosseriet går utanpå allt eftersom den är mer art än smink i vanlig bemärkelse. otroligt cool vecka! Mer tema Karin! Du äger!

    Sminkans senaste bloggpost: Killer Kali

  2. Tack, girigheten var ju också ett experiment med kladdig läppglans på ögonen. Kul att ni gilla dem!! Fler temaveckor kommer =))
    Och tack Sminkan, du äger mer dock!

  3. Lethania: Tack! Den jag gillade bäst med =)

    Sandra: Tack!! Ska klippa mig snart, kanske få lite mer finess på det :D

Kommentarer är stängda.