25 april, 2024

De sju dödssynderna: Frosseri

Idag är det långfredag och passande nog är dagens synd Frosseri! Jag vet inte hur era påsktraditioner brukar se ut, men de flesta käkar var enorma mängder ägg och påskgodis just nu? Passa på att frossa vilt idag nu när du kan skylla på mig och min temavecka! :D Dessutom vill jag att ni frossar i orange, fixar ni det?

Idag ska Anders hjälpa mig med budbilen så jag får väl se till att vi köper en massa godis som vi kan fredagsfrossa på tillsammans ikväll.

Detta är Susnin.nu’s definition av Frosseri:

Frosseri är då en människa tar åt sig mer än vad hon behöver, i synnerhet vad gäller mat och dryck. När det gäller materiella sammanhang brukar man istället tala om girighet. Frosseri ingår som en av de sju dödssynderna inom katolicismen.

Förresten, det är ju som sagt var Långfredag idag. För att påminna om att det var denna dag Jesus led på korset piskade människor varandra. Husfadern skulle med ett knippe nyskuret björkris aga sitt husfolk – detta utvecklades senare till en mer skämtsamt hållen risning.

Man lade också ärter eller stenar i skorna för att plågas. Biografer och nöjeslokaler var igenbommade. Först 1973 upphävdes förbudet. Späkandet slog igenom även på maten, som på många håll inskränkte sig till salt sill, kall potatis och gröna ärter. Mjölk fick inte förekomma.

Nåja, återgå till frossandet och fyll i formuläret nedan!

2 tankar på “De sju dödssynderna: Frosseri

Kommentarer är stängda.