Vilken vitamin är det egentligen som hjälper mot akne och pormaskar? A- eller Vitamin B5?

Vitamin B5

Vitamin B5 (Pantotensyra) är ett vattenlösligt vitamin som visat sig ha mycket positiva effekter på huden vid hög dosering. Fungerar väldigt bra mot acne, fet hy och pormaskar.

Vitamin B5 fungerar genom att minska talgproduktionen. När talgproduktionen minskar täpps porer inte igen lika lätt och acnebakterien får ont om mat. Vitamin B5 har alltså samma typ av effekt på huden som Roaccutan, men saknar allvarliga biverkningar.

A-vitamin

A -vitamin (retinol) är ett fettlösligt vitamin, tillika en omättad alkohol. Vitamin A förekommer i tvenne olika kemiska former, dels enkelt såsom retinol, dels i form av karoten.

Men A-vitaminet byggs också om till ett hormon, en signalsubstans, som reglerar tillväxten i epitel – den “tapetvävnad” som täcker hud och slemhinnor. För att dessa celler skall växa och mogna i lagom takt behöver de signalen från A- vitaminhormonet.

Den egentliga aktiviteten hos A-vitamin är knuten till ämnet retinol som huvudsakligen finns i animaliska produkter. I växter, som innehåller gula färgämnen, finns ämnet karotin, vilket är ett förstadium till retinol.

Här fanns en riktigt bra sida om detta, Vitaminsidan.

  1. jag funderar på att köra igång en temavecka nästa vecka.. enkelt och tydigt… färgtema… dvs. ny färg varje dag… va med om du orkar! hade varit kul =)

  2. tjaaao!
    tänkte göra ett snabbt inlägg om min situation med vitamin b5

    jag har slevat i mig pulver 3 gånger om dagen i en och en halv vecka nu, och ser redan bra resultat! jag är verkligen chockad över resultaten som jag redan fått och jag rekommenderar det verkligen, även ifall den lösningen man dricker smakar så jävla illa!

    Testa b5 innan ni går på annat kemiskt!

Comments are closed.