24 april, 2024

Hur du tar bättre foton på dina naglar

Ok, jag tänkte att jag skulle försöka bidra till kunskapsbanken om hur jag tar mina nagel(lacks)bilder, ifall det är någon som inte riktigt får till det och behöver tips. Jag är inte expert eller någon som försöker diktera hur det ska vara, ville bara dela med er hur jag gör.

Jag fotar mina naglar med min systemkamera, en Canon EOS 60D med ett fast objektiv på 50 mm från Canon. Detta objektiv har en mycket stor bländare, den går ner till f 1,8 vilket är riktigt bra till sitt ringa pris på ca 1200 kr. Ju större bländare (alltså ju lägre f-tal. Förvirrande, jag vet!) desto mer ljus släpper objektivet in. Du kan därför ta hyfsade bilder även mulna dagar. Jag använder bara f1,8 vid mulna dagar när solen inte lyser, men vid soliga dagar får jag ibland gå ner till f3.3-5.0 eller så. Om bländaren är för stor vid direkt solljus blir bilderna utfrätta och helt vita, de går oftast inte att rädda och visar absolut inte rätt färg på lacket. Bäst är att fota med solen i ryggen, då blir naglarna helt upplysta av solen och skuggas inte av sina kamrater brevid. Sedan vill du förstås ha lacket i fokus och inte knogarna eller nåt. Så var noga när du fokuserar och sedan väljer bilder.

Ju större bländare (lägre f-tal) desto mindre skärpedjup. Om du fotar dina naglar med f1,8 och enbart en av naglarna är i fokus, då har du kort skärpedjup. Om du fotar dina naglar och alla är i fokus, då har du stort skärpedjup. Beroende på tycke och smak så får du experimentera själv här, men tänk på att släppa in nog med ljus också!

Eftersom jag fotar med systemkamera använder jag också raw-format på mina bilder. Raw-formatet är ett format där kameran sparar all upptänklig bilddata när bilden tas. Den gör ingen egen formatering av bilden, som den gör när du fotar i jpeg. Om du låter kameran konvertera till jpeg blir bilden ”förstörd”, dvs komprimerad och även färger och vitbalans kan sparas fel. Om du istället fotar i raw kan du i efterhand via Photoshop och Rawhanteraren ändra färger och grynighet osv själv. I Rawhanteraren kan du också se till att färgerna visas rätt, lättast är med pipetten som mäter vitbalansen, men det går också att ställa in så den visar dagsljus, molnigt, lysrör osv. Läs mer om vitbalansering i Rawhanteraren här!

 

kicks-forgetmenot-dagsljuskicks-forgetmenot-tungsten

Här är ett exempel på färgtemperatur, naturligtvis överdrivet för att visa hur det fungerar. Till vänster fotad i dagsljus och vitjusterad. Den till höger är i tungsten, vilket alltså är hur en bild skulle justeras om den varit fotad under en vanlig glödlampa (gamla sorten). De bilderna blir gula i tonen och genom att lägga ett blått filter över blir den korrekt och ser ut som den till vänster.

Här kan du även läsa mer om färgtemperaturer!

 

Igår fotade jag 14 olika lack, där jag tog minst 20 bilder av varje lack. Som ni förstår blir det väldigt rörigt och svårt att veta om några veckor vad jag faktiskt använt för lack. Jag valde därför att byta namn på en hel batch med bilder av mina lack, så jag vet vilket lack det är. Jag har också lagt till nyckelord för varje bild för vilken färg det är, så jag lätt kan sortera dem om jag vill ha ett grönt eller blått lack exempelvis. Ni ser på bilden nedan hur det ser ut i Bridge, Batch Rename för att byta namn på en större grupp med bilder och File Info för att lägga till keywords alltså. Jag använder också labels, ctrl+6 för att välja ut de bilder jag vill ha av alla jag tog. Bridge är min bästa vän, älskar det!

bridge-sortering

Så förutom en kamera som kan ta bra bilder handlar det också om lite teknik. Jag vill ha nagellacksflaskan med på bild, både för att jämföra flaskan med hur det faktiskt ser ut på naglarna men också för att lätt förstå vilket lack det är. Loggan på flaskan ska alltid vara rättvänd och framåt. Däremot tycker jag inte det är viktigt med att lackets namn syns. Därefter finns det ett antal vinklar som fungerar, som alltid är det nästan som med vanligt porträttfoto – uppifrån och rakt framifrån blir snyggast. Jag försöker alltid ha med minst 3-4 foton, fler om det är hololack eller ett duochromt lack. Det gäller ju att visa alla sidor av dem. Men även vanliga krämlack förtjänar att visas upp. Oftast försöker jag fota i solljuset, men dagsljus blir också bra. Men jag undviker blixtbild i mörker, det blir sällan bra alls eftersom blixten ofta fräter bort nyanserna i lacket eller visar upp saker som normalt inte syns.

Sedan något jag tycker är viktigt – städa upp nagellacket runt nagelbanden innan du fotar det. Jag vill inte bara se ett lack, jag vill inspireras och bli köpsugen. Ett lack som är målat på nagelbanden, visas med suddiga dåliga bilder eller med en trist redigering är inte inspirerande eller underbart att titta på. Det har hänt att jag redigerat mina bilder om jag råkat få med för mycket kladd.

Pamsan tar bilder helt i min smak, hon använder dock ett ljustält med lampor och det är också en bra metod om ljuset är för dåligt. Dessutom blir bakgrunden neutral och ren. Om du fotar med stor bländare, alltså f1,8, blir bakgrunden suddig vilket gör att den inte tar fokus från dina naglar. Sedan har ju alla olika manér såklart! En del matchar med föremål eller bakgrunden och det är ju givetvis helt ok! Huvudsaken är att du är nöjd med dina bilder.

Men om jag tar en topplista vad jag tycker är viktigast för mina bilder, så är det detta:

  1. Rätt färg på lacket. Vitbalanserat, fotat i dagsljus och justerat vid behov.
  2. Rena nagelband. Det är inte snyggt med lack överallt och syftet med att visa lacket är ju att inspirera.
  3. 3-4 bilder och en text som beskriver lackets egenskaper bland annat.
  4. Snyggt tagna bilder, oavsett kamera.

Som sagt, detta är vad JAG tycker! Andra tycker kanske nåt annat och jag kommer aldrig säga åt någon att deras bilder är fula eller så. Men i MIN blogg vill jag att det ska vara snygga bilder, att ta nagelbilder är en konst det också!

Hoppas mina tips hjälpte någon? Har du synpunkter på detta eller andra tips som jag missat?

14 tankar på “Hur du tar bättre foton på dina naglar

  1. Jättebra inlägg! Det är alltid kul att läsa om hur andra fotar sina bilder och redigerar dem. Jag själv skulle också säga att vitbalansen är viktigast. Jag kan tyvärr sällan fota i dagljus då jag kommer hem sent om dagarna, då är dagsljuslampa och vitbalans min räddning. :)

  2. Vilket bra inlägg! Har precis kommit igång med att fotografera naglar och det är verkligen sin egen konst :-). Har även börjat fundera på om det finns skillnader i hur man jobbar beroende på om man swatchar lack samt om man gör nail art. Typ om man har lite olika mål..

    1. @Zara TracesOfPolish, Tack så mycket! =)
      Det tar tid att lära sig fota naglar, det är ganska smått och färgen är det viktigaste. Vet faktiskt inte om swatchar och nailart skiljer sig åt, kanske att det är viktigare att nailarten syns? Men mål vet jag inte hur du menar med?

      1. @Karin svarar, Med mål menade jag precis det du skrev, alltså att man kanske har lite andra aspekter att ta hänsyn till. Framförallt att man vill visa motivet ur bra vinklar, det blir kanske viktigare än helt korrekt färgåtergivning. Säger dock inte att det ena utesluter det andra!

  3. Bra inlägg, men jag håller inte riktigt med om att man alltid ska fota i RAW en rätt inställd kamera tar alldeles utmärkta foton i JPEG också.

  4. Superbra inlägg om hur man tar bättre foton!!! Dina foton är ju alltid så bra och nu förstår jag ju varför :-D
    Tyvärr har jag ingen systemkamera utan jag får nöja mig med min mobilkamera,men den får duga för jag har inte råd med någon annan. Det jag måste fundera på är att skaffa en dagsljuslampa till vintern!!

  5. Kanonbra inlägg!!
    Jag gick ju en fotokurs i höstas men inte hunnit(?) föra över kunskaperna jag fick till hur jag ska fota lack, så tack!! fram med kamera, instruktionsbok och ÖVA!!

Kommentarer är stängda.