Klicka på bilden för att komma till Bokus!

För någon vecka sedan fick jag ett paket från min gamla grundskolekompis Martina. Av någon anledning ville hon skicka mig lite böcker och den ena är denna – Sandor slash Ida av Sara Kadefors. Den andra kommer i nästa recension. Jag vill säga Tack! såklart för omtanken och generositeten men också säga hur mycket jag gillar såna initiativ! Mer bokpaket till folket!

Det här är ju en rätt gammal bok, den kom redan 2001 och filmen som baseras på denna kom 2005. Jag ska se filmen här nu tänkte jag på Netflix, den finns där tro’t eller ej! Många av er har säkert också läst denna tidigare, om inte bör ni göra det. I mitt fall måste jag säga att den rörde upp mycket känslor från den jobbiga tonårstiden. Hur utsatt och ledsen man alltid var även om man aldrig ALDRIG någonsin lät någon ana det. Jag förstår fullt ut känslan att hitta gemenskap på nätet, exakt så var det för mig också under den tiden. Äntligen fick jag riktigt vänner!

Sandor går i nian, bor i Göteborg med sin familj och tränar balett. Han är tillbakadragen, skärpt och älskar sin dans men kan inte riktigt stå upp för sig själv. Ida bor i Stockholm, umgås med sina kompisar och festar rätt hårt för en tjej som går i nian. De går in på klubbar med falskleg och har alkoholdränkta fester. Idas liv håller på att spåra ut, samtidigt som hon måste ta hand om sin mamma som drabbats av depression. En kväll går både hon och Sandor på varsitt håll in på en chat och de börjar prata. Till att börja med fabricerar de sitt liv inför varandra, försöker ge sken av att vara mer lyckade och populära än vad de är. Men till slut kryper sanningen fram och en nära vänskap växer fram.

Under tiden är Ida ihop med en riktigt efterhängsen typ och Sandor är kär i sin danskompis som fått anorexia. Livet är hårt och besvärligt och den enda riktiga ventil de har är varandra. Men även deras relation strular.

Åh, så mycket igenkänning och så många tårar! Det gjorde ont i mig att tonåringar idag har det så svårt och jobbigt. Samtidigt är den stark och en berättelse om att våga säga ifrån, att stå för sin egen åsikt och hitta sin egen väg. Med mycket smärta och besvikelse på vägen, men ändock – sitt egna liv. Läs den eller se åtminstone filmen!

Betyg: 4 av 5 | Genre: Ungdomsroman | ISBN: 9789170012839 | Sidor: 283

Hon är snygg och populär.
Han är en nobody.
Hon bor mitt i Stockholms city.
Han i en håla utanför Göteborg.
Hon sitter i timmar på kafé med sina polare,
Han ägnar all tid åt dansen.
Hon har tröttnat på sex,
Han är oskuld.
Hon kallas för bimbo,
Han för bögjävel.
Hon hatar sitt liv.
Han hatar sitt liv.
Hon heter Ida,
Han Sandor.

  1. Den fick vi läsa i skolan.. Och jag kan verkligen identifiera mig, hade ju en mamma som inte alls var som alla andra.. Och jag hade också vänner på internet men väldigt få i skolan..
    Filmen är rörande faktiskt, grät flera gånger vet jag. Säg gärna till vad du tyckte om filmen med :)

Comments are closed.