Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Ibland hittar man en bok i freecyceln som verkligen triggar alla små nerver ända ut i nackhåren… Änglavakter av Kristina Ohlsson är just en sådan, megaspännande deckare som inte går att lista ut på förhand. Detta är naturligtvis tredje boken i en serie, varför läser jag alltid sista delen först?

En hundrastare hittar en kropp, inplastad i svarta sopsäckar. Nergrävd i en grav i Midsommarkransen. Kan hon vara Rebecca Trolle som varit försvunnen i två år? Alex Recht och Peder Rydh är poliserna som utredde hennes försvinnande då utan framgång. I teamet som nu blir inkopplade ingår också Fredrika Bergman som efter tio år som älskarinna äntligen blivit sambo med sin Spencer. Hon har varit mammaledig tills nu, när Spencer plötsligt bestämmer sig för att vara hemma med dottern.

Nu när de hittat Rebeccas kropp letar de vidare i hennes grav och de hittar fler kroppar. Det måste finnas en koppling mellan morden, hur kan de annars hamna i samma grav? Dessutom pekar alla spår mot Thea Aldrin, en författarinna som i början av 80-talet dömdes för mordet på hennes exman. Hur kan det komma sig, när hon sitter på ett ålderdomshem, oförmögen att tala.

Intrigerna tätnar minst sagt rejält och ärligt, det är riktigt svårt att få grepp om allting tills slutet av boken. Dessutom lämnas man med ett stort frågetecken! Gah!

Läs den här boken, men börja med första boken Askungar och andra boken Tusenskönor innan du tar dig an denna! Sedan finns en fjärde nyutkommen bok också, Paradisoffer. Och ja, jag kommer låna dem allihopa när jag läst en annan serie jag fått av mamma. Änglavakter får en femma för spänningen, språket och karaktärerna. Den är riktigt riktigt bra!

Betyg: 5 av 5 | Genre: Deckare | ISBN: 9789186675950 | Sidor: 483

En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år. Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden.

På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad. Spåren leder till den mörkaste av sanningar och obönhörligen dras både Fredrika Bergman och Peder Rydh in i historien kring graven och den döda studenten. Fredrika ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencers namn dyker upp i utredningen. Är det verkligen möjligt att han är en del av gåtans lösning? Och vilken roll spelar egentligen den stumma författarinnan?

Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?

Änglavakter är Kristina Ohlssons tredje kriminalroman om Fredrika Bergman och hennes kollegor Alex Recht och Peder Rydh. Askungar utkom 2009 och blev snabbt en framgång både i Sverige och utomlands. Efterföljaren Tusenskönor har belönats med Stabilopriset och är nominerad till bästa svenska kriminalroman 2010.

  1. Åh, jag älskade verkligen denna! Så vansinnigt spännande! Det var genom den jag upptäckte Kristina Ohlsson, hon är Sveriges bästa deckarförfattare enligt mig. :-)

  2. Har bara läst första, Askungar, men verkligen superbra!! Otäck, grym, spännande, drivande, bara ååå. Kommer läsa fler i serien men i ordning som du säger Karin. =)

  3. Tack för boktipset! Jag kan återgälda genom att tipsa om Hammarbyserien av Carin Gerhardsen. Mycket bra!
    Hälsningar Charlotte

Comments are closed.