Som ni minns var jag förra veckan tillsammans med mamma och besökte Norrköpings Kakelugnsmakeri. Passade nog finns de på Kakelugnsvägen i Kolmården, undrar om vägen eller makeriet kom dit först?

På NKM tar de tillvara på gamla kakelugnar, restaurerar dem och säljer vidare. De har ugnar från 1700-talet och framåt, vill du ha en sådan mäktig pjäs får du betala upp till 200 000 kr för ugnen och uppsättningen – men bor man i ett hus eller lägenhet där den kommer till sin rätt kan det säkert vara värt pengarna.

Jag vet att många av mina grannar har kakelugnar, många försvann vid renoveringen 1986 (förmodligen då de var slut, troligen inte för att de ansågs fula. Inte i vårt hus.) men jag vet att tvåorna i min uppgång har kakelugnar. De är tillverkade av Rudholms kakelmakeri, men jag har ingen aning om hur de ser ut. Vore jag inte så feg skulle jag absolut knacka på hos en granne och kolla!

Jag tar dessa bilder lite pö om pö, det blev ganska många och vill ju inte att ni ska bli helt överväldigade! Första bilden är från lagret, i bananlådorna finns det 150 kakelugnar eller nåt sånt, nerpackade. Eller så var det bara 75 och resten fanns någon annanstans. Imponerade var det minst sagt.  De andra är från samma rum och på den kakelugn jag gillade bäst, från 1700-talet. Tyvärr har jag guldfiskminne, så minns inte ett dugg om vart den var tillverkad. Tror det var just den som skulle kosta 200 000 kr att sätta upp men ja… Minnet.

Okategoriserade