20 april, 2024
Okategoriserade

KBT och framtida ilskehantering

I det här inlägget kommer jag tänka högt och försöka förklara komplexa och ologiska tankemönster. Det kommer låta som att jag tycker synd om mig själv och gnäller, ni som tycker det får gärna sluta läsa nu och besöka en annan blogg. Jag vill inte ha en massa dryga kommentarer från folk som inte känner mig och vet vad jag varit med om. Ok?

Ok.

KBT är rätt intressant, måste jag säga. Jag har tidigare testat psykodynamisk terapi, där man mest skyller alla misslyckanden på sin förtränga kärlek till sin pappa. Visst kan jag kanske hålla med om att mycket av mina bekräftelsebehov stammar från min pappas frånvaro (och kanske mammas också, som var tvungen att jobba mycket för att kunna försörja mig. Samtidigt var hon ju hemma och närvarande för det mesta.). Han arbetade utomlands en hel del när jag växte upp plus att mina föräldrar skilde sig när jag var 8 år. Men för att acceptera Freuds teorier måste man se sig som ett offer – och det gör inte jag. Jag skyller inget av mina psykologiska besvär på mina föräldrar, de gjorde så gott de kunde och med de förutsättningar de har. Alltså, jag är inget offer utan kan påverka mitt liv själv.

KBT är därför mer lämpat, just för att det handlar om att acceptera det som hänt och lära sig ett nytt tankemönster. Sedan mitt senaste besök hos min terapeut har hjärnan snurrat minst sagt riktigt mycket. Jag har tänkt och grubblat och ni har ju fått läsa lite av det som kommit upp. Bland annat det här med statusjakt som jag skrev om tidigare, att jag inte kände att mitt jobb som chaufför dög. Vi kom fram till att jag hamnat i den klassiska Duktig Flicka-fällan, fast den inte riktigt ser ut som den brukar eftersom jag inte har barn och jobb som jag måste jonglera med. Istället känner jag att min karriär, eller brist på densamme, är ett stort misslyckande och att jag därför tycker synd om mig själv.

Nu sitter jag ju inte i ett hörn och tycker synd om mig själv direkt. Eller sitter och väntar på att mitt drömjobb ska ramla ner i knät på mig. Så är det absolut inte, jag betackar mig för sura kommentarer om detta. Men, resultatet är iaf att jag tycker synd om mig själv, att jag återigen misslyckats med något och att det är lika bra att jag låter bli att försöka.

Ett exempel på hur jag hanterar mitt misslyckande är ilska. Jag har nog ganska lätt för att beskriva hur jag resonerar och tycker, men det är svårare att beskriva känslor. Jag vill inte erkänna, ens för mig själv, att jag faktiskt blir ledsen, känner mig värdelös eller ensam utan föredrar att bli arg. För att ta ett exempel på hur min hjärna triggar igång då. Igår tränade jag och Lotta bodypump på gymmet. Jag tyckte det var jobbigt såklart, men också frustration och till slut ilska för att det gick så dåligt. Efter ett år med styrketräning borde jag vara mer vältränad än jag uppenbarligen är – tycker jag själv alltså. Jag jämförde mig inte med någon annan där ska ni tänka på också. Jag orkade knappt nånting och tyckte det var skit rent ut sagt. Fast det som gjorde mig mest arg var nog att Lotta påpekade att jag nu tyckte synd om mig själv, att det var därför jag reagerade som jag gjorde. Ni vet hur det är när någon påpekar något som är lite smärtsamt? Uhm, förlåt Lotta! Det ska nämnas också att styrketräning och bodypump inte går att jämföra. Om jag tex kör med en 7-kilos vikt och tränar biceps gör jag 12 st repetitioner, sedan vilar jag i typ 1 minut innan jag gör 12 till, vila och så 12 till. Motsvarande övning i bodypump är en låt som pågår i 3-4 minuter utan egentlig vila. Så även om vikten är lägre (jag hade 5 kg på stången) är det jobbigare. Men med mina höga krav på mig själv, att jag efter 1 år ska orka mer, blir jag bara arg och frustrerad istället för att känna att det var roligt.

Anyway. Det som alltså händer när jag tycker synd om mig själv är att jag söker tröst eller blir arg. Och så går det runt några varv till utan att något egentligen händer. Det är här KBTn kommer in, jag måste ändra tankemönster när jag ställer krav på mig själv och ”misslyckas” och sedan tycker synd om mig själv. För det är bara jag som ställer krav på mig som jag inte kan uppfylla, ingen annan.

Som sagt, tänkte högt. Har du läst ända hit och hängt med då borde du kanske anmäla dig till Karolinska och deras hjärnforskning! ;) Jag hoppas du vill vara med på min KBT-resa, den kommer avslöja en massa mörkt skit om mig som jag inte vill kännas vid. Det har ju hänt en hel del i mitt liv, med mobbing i hela grundskolan (vilket jag insett går att säga berodde på mitt beteende, dvs jag tar på mig skulden och är inget offer) och pappas död 2010 som jag nog inte riktigt bearbetat.  Det finns en hel del att ösa ur och jag hoppas att kännedom om fällorna ska öka mitt välmående!

 

16 tankar på “KBT och framtida ilskehantering

  1. JAG tyckte i alla fall att du var duktig. Så det så! ;-) Förstår och tycker om dig, det vet du. <3

  2. Bra att du försöker sätta ord på din resa. Skriv en vanlig dagbok också, där du verkligen kan ta ut svängarna i ord och känslor. Som ingen annan får läsa. Kramis

  3. Hej Karin!

    Vilket bra inlägg! Jag ser fram emot att läsa mer om din KBT-behandling. Jag har personer i min närhet som blivit väldigt hjälpta av KBT, hoppas att det kommer att hjälpa dig lika mycket!

    Kram!

    1. Hej, vad kul att du gillade det! Det är svårt att sätta ord på tankar och känslor. Jag hoppas också det ska hjälpa mig, vi får väl se! kram!

  4. Hej Karin!
    Beundrar ditt sätt att skriva!!!
    Önskar dig stort lycka till med KBT, har själv provat med mycket bra resultat!
    Inser att vi är väldigt lika på många sätt, kanske skulle vi ses någon mer gång och dela erfarenheter!?
    Kram Marie (Lottas kollega)

    1. @Marie Carling, Åh, tack så mycket!
      Det vore absolut trevligt att träffas och dela erfarenheter =) Har du tid med det då med dina fyra kids? ;) Jag finns ju på Facebook, vi får bestämma nåt där!
      kram!

      1. @Karin svarar, Tid? Det tar jag mig! :) Med 4 barn behöver man få komma ifrån, oftare än man gör faktiskt! Vi bestämmer nåt via FB som du skrev! Kram!

  5. Jag hatar Freud. Den jäveln.

    I övrigt tycker jag att det är okej att tycka synd om sig själv och att det är okej att vara ett offer, bara man inte förlorar sig i det liksom. Jag känner ibland att jag är ganska useless och att jag kan se fram emot ett liv i olycka, för hur ska jag hitta ett jobb jag trivs med, jag kan ju inget? Och hur ska jag hitta nånstans att bo som jag trivs med? Och hur ska jag hitta en äldre man som vill leva ihop med mig? Att jag bara känner så ibland (och då tycker jag synd om mig själv, samtidigt som jag skäms för att jag tycker synd om mig själv) beror på att jag är bra på att inte tänka på det. Ibland upplever jag dock lite jävlaranamma också. I vilket fall så känner jag att jag skulle kunna anstränga mig så mycket mer. Men man orkar liksom inte. Jag borde kanske också gå på lite KBT.

    1. @Sarah, Men det här lät ju skumt. Jag tycker att det är okej att tycka synd om sig själv, men ändå så skäms jag när jag tycker synd om mig själv? Mer korrerkt är nog att jag tycker det är okej för andra att tycka lite synd om sig själv, för det gör ju även jag. Och så önskar jag att det var okej i allmänhet, enligt samhället, att få vara lite ledsen och sådär. Det är ju för att det finns en allmän uppfattning om att man ska vara stark hela tiden som jag skäms när jag inte är stark. If that makes sense.

      1. @Sarah, Men det är just det, att man tycker synd om sig själv och så går det runt runt. Det är klart att det är ok att tycka synd om en, men man får inte gräva ner sig och älta antar jag.
        Vi verkar ha samma sorts ”problem”, typ var vi letar efter. Du kanske skulle prova KBT? Det är ju inte lika sugigt som Freud iaf!

  6. Jag gick på KBT eftersom jag fick panikångest (vilket sedan visade sig bero på oupptäckt hypothyreos…). På ett sätt är jag glad att det tog sådan tid innan min sjukdom upptäcktes för jag hade troligen inte blivit så pass dålig så jag behövt hjälp men fortfarande haft kvar tics och hangups som hade slukat en massa energi.

    1. @Helena, Intressant! Jag har också hypotyreos och mycket av mina depressioner beror ju på den. Jag gick i nästan 10 år utan diagnos och önskar nog att jag fått hjälp tidigare. Då hade jag kanske orkat mer i skolan och inte haft så dåligt humör etc…
      Mår du bättre idag?

  7. Starkt av dig att ta tag i problemen, vet att det inte är lätt (för då hade jag nog gjort det själv vid det här laget :P) Lycka till!

    1. @Alexandra, Tack så mycket! Jag inser ju att jag måste ta tag i mina problem, hur jobbigt det än är… Någon gång måste jag ju försöka må lite bättre!

Kommentarer är stängda.