Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Jag tror inte att jag är ensam om att tycka om böcker som skildrar livet i Europa under andra världskriget. Oavsett om det är en skönlitterär skildring eller rent faktabok tycker jag att det är intressant att läsa.

Sarahs nyckel av Tatiana De Rosnay handlar om en mörk tid i Frankrike under åren de blev ockuperade av nazisterna. 1942 fördes tusentals kvinnor, män och barn runt omkring i Paris till en velodromarena som hette Vélodrome d’Hiver – av franska poliser. I denna arena får alla dessa familjer trängas under flera dagar utan mat och vatten och utan besked om vad som ska hända dem. Vi får följa en familj med två barn, Sarah och Michel där Michel lyckas gömma sig i ett skåp undan poliserna som hämtar dem mitt i natten. Sarah låser skåpet och stoppar nyckeln i sin ficka, något som får ödesdigra konsekvenser.

I nutid närmar det sig 60-årsdagen inför denna mörka skamfläck i Frankrikes historia och journalisten Julia Jarmond ska skriva om händelsen. Hon upptäcker att hon själv ska flytta till Sarahs gamla lägenhet, att hennes svärfars föräldrar flyttade in i den övergivna lägenheten precis efter bortförandet. Hon bestämmer sig för att spåra Sarah och ta reda på vad som egentligen hände.

Ursäkta att min redogörelse är så rörig, det är svårt att beskriva den här boken. Den är skrämmande men utan blodiga detaljer. Den är känslosam utan en massa tårar. Men den är väldigt väldigt läsvärd och jag ska se filmen med denna bok som förlaga också. Så läs denna och lär dig mer om en riktigt hemsk händelse som ingen fransk medborgare vill minnas… Läs gärna mer om detta på Wikipedia, nästa år är det 70 år sedan och det får inte glömmas bort!

Betyg: 5 av 5 | Genre: Skönlitteratur | ISBN: 9789170282737 | Sidor: 388

Paris 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer till Vélodrome d’Hiver, Vel’d’Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

Paris 2002. inför 60-årsdagen av Vel’d’Hiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.

Sarahs Nyckel lyfter fram de tabun och den tystnad som omger en skamfläckad händelse i Frankrikes historia, samtidigt som den skildrar en modern kvinnas liv i dagens Frankrike och USA. Tatiana de Rosnay har skrivit en varm och inkännande roman om utanförskap, hemlängtan, skuld och familjeband, men också om människans inre styrka och hur viktigt det är att inte glömma det som varit.

Comments are closed.