Klicka på bilden för att komma till Bokus!

Jag sa ju att nästa recension blir Tjänstekvinnans son, men jag lyckas inte komma in i den… Så istället blir det denna, lite mer lättsmält! Väldigt lång rubrik, men vi tar den en gång till iaf: Drama Queens : i ett liv nära dig av Maria Ernestam, Lina Forss, Inger Frimansson, Moa Herngren, Anna Jansson. Detta är en bok men fem olika noveller med olika teman, där den gemensamma nämnaren är författaren känsla för dramatik.

Berättelse #1 – Runda i ögat som katten, av Maria Ernestam: Ett nyinflyttat par som umgås en del med grannarna, men som inte riktigt kommer överens med deras katt. En grannrelation med komplikationer.
Berättelse #2 – Alkemi, av Lina Forss:
Tjejen som aldrig hittar rätt man och bestämmer sig för att göra en sannolikhetskalkyl. Hur kärleken ändå smyger sig på trots alla försök att låta bli.
Berättelse #3 – Balans, av Inger Frimansson:
Mannen som mår dåligt  av sin relation, får sparken från jobbet och bestämmer sig för att rymma med sin son.
Berättelse #4 – Inte ensam, av Moa Herngren:
Den desperata tjejen som försöker hitta den rätta men snärjer in sig i lögner om män hon dejtar och ett kommande bröllop, tills hon hittar den rätta och sumpar det.
Berättelse #5 – Rätten till ett barn, av Anna Jansson: Den unga kvinnan som blir gravid och ensamstående, men får hjälp av en släkting som sedan förvandlar livet till ett helvete.

Gemensamt är att alla handlar om vardagsdramatik, där enkla vardagsproblem växer till oanade proportioner tills de inte längre går att hantera. Personligen gillade jag nog sista berättelsen bäst.

En del av dessa berättelser är liksom bara weird, men de är alla bra skrivna med en nerv. Detta är duktiga författare som utforskar en annan gren av sitt författarskap. Så hittar du denna är den klart läsvärd, även om en del av dem slutar väldigt konstigt och abrupt. Det vore kul att läsa fortsättningen eller en mer utvecklad berättelse av några av dessa för att liksom se vad som händer.

Betyg: 3 av 5 | Genre: Dramanoveller | ISBN: 9789186369354 | Sidor: 402

Drama Queens I ett liv nära dig får vi ta del av fem historier direkt ur livet, starkt berättat av fem av Sveriges främsta författare.

Det handlar om kärlek. Hur svårt kan det vara? Varför kan man inte bara älska den man har kär? Vad händer om man inte träffar den rätta och sökandet övergå till ren desperation. Ingen vill vara udda och den som sticker ut men fråga är bara hur långt man är beredd att gå för att passa in och för att ge och få kärlek.

Det handlar också om grannsämja och vilken roll en katt och kan ha för sin egen lycka men också för andras olycka. Vi får även läsa om händelser som kan få en person att bara vilja försvinna, hoppa upp på en cykel med sin son och cykla ut i natten, men också om tragiska missöden som kampen för rätten till sitt barn och vad som händer när barn far illa.

Drama Queens I ett liv nära dig är en unik läsupplevelse med starka historier och djupa känslor av fem svenska författare. Det är välskrivna berättelser i olika stilar och här blandas mord, intriger, kärlek och vänskap med vardagsdramatik.