25 april, 2024
Okategoriserade

Rättikagratäng

Går du på LCHF och är sugen på potatisgratäng? Jag frågade runt lite på Twitter efter sånt som kanske har samma konsistens som potatis och fick till svar: Rättika! Aldrig ätit, aldrig tillagat… Eller jo, ätit inlagd på sushistället men inte mer. Hiskeligt äckligt rått, men tillagad ska den vara supergod!

Går säkert att göra Jansson på denna också! Rättika är en lång vit grönsak, typ som en morot fast mycket större.

LCHF gratäng med rättika – Recept

1 st Rättika
½ purjolök
Ca 5-6 dl grädde
Ost
Salt, peppar

Utförande:
Smörj en form. Skiva rättikan och purjolöken och blanda det med salt och peppar och lägg det i formen. Häll på grädden så det täcker det mesta och ställ sedan in formen i ugnen på ~200 grader i ~30-40 minuter. Ta sedan ut gratängen och lägg på osten och ställ in den i ugnen igen tills osten är gyllenbrun.

Håll koll på gratängen för jag är inte så säker på tiden den ska vara inne i ugnen.

8 tankar på “Rättikagratäng

    1. Det var helt ok! Rätt konsistens, men hade behövt vara i ugnen lite längre. Vore spännande att testa i en Jansson med lite med finstrimlad rättika.

  1. Men rättika är väl typ som morot (dvs växer under jord). Får man äta det med LCHF?

  2. Har också provat rättikagratäng och den var riktigt god men min hade också behövt vara inne i ugnen längre. Måste testa den som en Janssonvariant.

    Elyria: Rättika är en rotfrukt men innehåller väldigt lite kolhydrater och ingen stärkelse så därför är den ok. :)

    1. Ja, kanske kan man förkoka den lite för att få den mjukare? Helt klart värt ett försök till. Och ja, Jansson vore gott!

      Japp, se kommentaren ovan!

Kommentarer är stängda.