Sådärja, nu har jag beställt, fått skickade och hämtat ut mina oljor som jag beställde från Crearome!

Med risk för att låta tjatig har jag alltså övergått till Oljemetoden, eller Oil Cleansing Method. Jag tar helt enkelt en blandning av ricinolja (30 ml), mandelolja (35 ml) och olivolja (35 ml) – just nu iaf, tog jag vad jag hade hemma – som jag sedan rengör ansiktet med. Jag tar en slatt i handflatan, masserar in varsamt i hela ansiktet och sköljer av med kallt vatten. Sedan tar jag bara en handduk och baddar torrt, det är bara en fördel om en del olja blir kvar på huden.

Löser även vattenfast mascara och det utan att det svider i ögonen, så OCM är en kanonbra metod!

Jag har använt OCM i drygt 2, nästan 3 månader nu och har bara upplevt fördelar! Mycket bättre, renare och klarare hud. Mindre utbrott av finnar, mindre porer på kinderna och faktiskt – ljusare pigmentfläckar! För att inte säga att jag inte har lika stora problem med torra eller feta områden på samma sätt som förut. Jag är mycket nöjd och givetvis kommer jag fortsätta! Därför, mer oljor!

Ricinolja är basen i all rengöring för oren hud. Den är dock väldigt uttorkande, så den ska inte vara dominerande i blandningen. Ca 30 % är en lagom mängd i en blandning. På huden driver den ut pormaskar och orenheter. Men ricin är perfekt även i håret för att stärka och öka hårväxten i håret, alltså inte bara på huvudet utan fransarna och brynen också. Bara att smörja in på natten och sova med. Om du är torr i huden är avocadoolja ett bra alternativ, en riktigt bra mjukgörare. Ringblomsolja ska vara läkande, så även det perfekt vid finnar och sår. Riskliolja ska minska puffighet under ögonen, kanske inte mitt största problem men intressant att prova. Slutligen, a-vitamindroppar som också är läkande vid akne och effektivt vid åldrande hud.

Nå, ni ser på bilden ovan vad jag fått hem, jag lovar att jag kommer bli nöjd med dessa kombinationer av oljor. Billigare, effektivare och bättre än dyra krämer och rengöringsmedel där du betalar för varumärket snarare än funktionen.

Läs mer nedan om oljorna!

Ricinolja

Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Används i omslag och preparat där det är viktigt att fettet inte sugs upp för snabbt, som i rengöringskräm, salva och kräm (emulgeras lätt) till skydd på torra ställen som armbågar, knän och hälar, på eksem, psoriasis, åderbråck och svårläkta sår. Där inget annat hjälper på en sårig barnstjärt kan ricinolja göra susen. Lindrar bindhinnans irritation vid skräp i ögat. Från oljans långa tradition som hudvårdsmedel kan nämnas: I det forntida Egypten till solskydd och på ”stinkande bölder”, i Rom enligt Plinius och Dioskorides på revorm, fräknar, skorv och skabb, i Indien och Kina sedan länge på sår och utslag.

→ Läs mer på Shenet: Ricinolja

100 ml på Crearome kostar 52 kr, 190 kr för 1 liter (jmf 42 kr för en flaska på 60 ml på Apoteket = ca 700 kr)

 

Avocadoolja

Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt. Ger smidighet och lyster. Ger också bra glans och glid i cerat och används ofta i läppstift. Utmärkt i nattkräm och skyddande salva. Lindrar hudirritationer.

• Hudolja: fet och oren hy 20 %, torr hy 25 %, baby 40 %

Solskyddsfaktor 2-3. Också läkande och lindrande vid solsveda.

Mest typiskt till torr, trött och glanslös hy – ger lyster snabbt, näring på längre sikt. Känslig hy kan må mycket väl av avokadoolja.

→ Läs mer på Shenet: Avocadoolja

100 ml på Crearome kostar 60 kr, 240 kr för 1 liter.

 

Ringblomsolja

Oljan, använd som den är eller som oljeingrediens i salva, är fuktgivande, lugnande, blodstillande, lätt sammandragande, inflammationshämmande, antiseptisk och granulationsfrämjande. Oljeutdrag på blomman (inte ringblomsextrakt i olja) har ett långt och gediget rykte som hudläkande medel och används ensam som sådant eller blandad i olika krämer och framför allt i ringblomssalva. Det är det fettlösliga karotinfärgämnet xantofyll som gör att sår (hudsprickor, nare, såriga bröstvårtor och även svårläkta och kroniska sår som liggsår och bensår) läker snabbare och utan ärrbildning. Oljan lugnar också irriterad hud som insektsbett, röda stjärtar och känslig hy, särskilt nybildad efter mindre hudskador. Den används på brännskador, frostskador och i eksempreparat – förbluffande effektiv på psoriasis och torra, kliande eksem. Avsvällande – tar ner svullnader i varbölder, bulor och blåmärken, minskar hemorrojder. Sägs vara bra på fotsvampl.

→ Läs mer på Shenet: Ringblomsolja

100 ml på Crearome kostar 120 kr, 625 kr för 1 liter.

 

Riskliolja

Ett utmärkt alternativ till den dyra jojobaoljan i oljebaserad parfym; båda tar upp och håller kvar doft mycket bra. Att risoljan dessutom är hållbar gör den användbar till örtolja.

Halvfet olja åt det torra hållet som absorberas snabbt (10-30 minuter) utan att klibba.

Som andra oljor mjukgörande och skyddande. Används i hudolja för ansiktet, inklusive för det känsliga området runt ögonen, och på hudirritationer med klåda.

→ Läs mer på Shenet: Risolja (riskliolja)

100 ml på Crearome kostar 62 kr, 231 kr för 1 liter.

 

A-vitamin

I marknadsföring av antirynkkrämer kan man utan att direkt ljuga säga att vitaminet omvandlas till A-vitaminsyra på huden. Det gör det, i mikroskopisk mängd.

 1. Retinol: Tros i höga doser påverka hudens utseende, särskilt i kombination med AHA-syran glykolsyra – öka blodflödet, skydda mot solsveda, i viss mån stimulera hudens produktion av kollagen, hämma inflammation och vara till hjälp vid behandling av sår, bölder, psoriasis och hudutslag. Receptfria hudkrämer (vitaminkrämer, Idominsalva) kan innehålla upp till 5 % A-vitamin, mest vattenlösliga former av retinol eller palmitat, som tas upp bra av huden.
 2. Retinylpalmitat: Tros i stora doser kunna påverka hudens utseende på samma sätt som retinol. Den vattenlösliga formen (retinolpalmitat) tas upp bra av huden och är vanlig i hudvårdsprodukter; i låga doser eftersom det är instabilt.

• Kräm: 0,1-2 % (0,1-2 ml per dl)
• Hudolja för akne: 5 % (5 ml per dl)

A-vitaminkrämer kan vara bra på torr, fjällig och åldrad hud och vid behandling av akne.

→ Läs mer på Shenet: A-vitamin

100 ml på Crearome kostar 350 kr, 1995 kr för 1 liter (jag köpte 10 ml, för 60 kr)

Okategoriserade
 1. Har precis börjat prova och kan skriva under på att det tar bort smink bra! Jag som alltid får gnugga länge annars för att mascaran biter sig fast i huden. Ska bli intressant att se om det funkar för min torra hud!

 2. gilla! har alltid återvänt till vanlig matolja som sminkborttagning, för det tar bort allt, svider inte i ögonen, torkar inte ut, och känns mer miljövänligt. är dock nyfiken på ”riktiga” ocm. intressant inlägg :)

  • Det är ju vad som är så lysande med oljor! Tar bort allt! Men vad har du använt då, inte rapsolja väl? Olivolja är ok iaf ;) Prova med en flaska ricin från apoteket, kostar 42 kr och är en bra start på vägen om du vill köra på ”riktigt”. Lycka till och tack! :D

 3. hehe ja jag kör ju med den man köper i mataffären, men börjar som sagt bli nyfiken på lite mer… anpassade oljor. ska undersöka saken o shoppa lite nya :) o på tal om finnar har jag haft det så länge ändå, skulle vara glad om de poppade upp bara det blev lite, lite bättre sen.. men det återstår att se! bra inlägg i vilket fall!

  • Du kommer nog märka en förbättring med finnarna iaf. När huden börjar balanseras blir det utbrott av massor, men det lägger sig snart. För mig har de hjälpt iaf!

   Åh, lycka till!

Comments are closed.