18 april, 2024

Blackout av Johanne Hildebrandt

Klicka på bilden för att komma till Bokus!

För oss födda på 70-talet har Balkan-kriget en stor plats i vår samtidshistoria. Många av mina skolkamrater i gymnasiet kom från fd Bosnien och jag intervjuade tom en kille i min klass om hans upplevelser under kriget. Måste se om jag kan hitta den någonstans för det var en stark berättelse.  Balkan ligger i Europa, ändå var det många som aldrig brydde sig om vad som hände där och varför.

Johanne Hildebrandt var inte sån. Hon åkte ner till Balkan som ung och uttråkad lokaljournalist och hamnade mitt i hetluften. Resultatet blev Blackout av Johanne Hildebrandt, en krigsskildring om en värld i kaos och etnisk utrensning. Var det inte under detta krig som vi alla lärde oss det begreppet, Etnisk Utrensning? Serberna rensade på Bosnier, Kosovoalbanerna rensade Serber. Oroligheterna på Balkan var dock inte en isolerad tid under 90-talet, utan började redan under 1910-talet. Skottet i Sarajevo har väl alla hört talas om, mordet på kronprinsen Franz Feridand av Österrike av den serbiska nationalisten Gavrilo Princip som utlöste 1a världskriget. Österrike hade annekterat Serbien och detta orsakade nationalismen i landet. Serberna drömde om en stormakt och utgjorde stommen till Jugoslavien, som också innehöll nuvarande länder som Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Vojvodina och Slovenien.

Nåja, Johanne Hildebrandt skildrar i Blackout hur hon möter legosoldater från olika länder, bla svenske Erik som blir hennes livvakt. Hon möter kvinnor och barn som lever i misär men trots allt överlever. Hela familjer som enbart finns i människor minnen efter att ha blivit totalt utplånade av en granat i ett rum och soldater från alla sidor i kriget. Det är en skrämmande men mycket intressant berättelse och ger mig lite mer inblick i hur livet kan ha tett sig i tex Sarajevo under kriget.

Läs denna! Det är en mycket bra skildring, och debutroman!, som är väl värd att läsas och inte glömmas bort.

Betyg: 4 av 5 | Genre: Historisk, politisk & militär, Militärhistoria | ISBN: 9789185567188 | Sidor: 376

Med en svensk legosoldat som livvakt åkte Johanne Hildebrandt till Kroatioen för att bli krigskorrespondent. Det gick åt skogen direkt. Hon träffades av granatsplitter, blev arresterad för spioneri och hotades med deportering. Det tog nästan ett år innan hon lärde sig arbeta i krig, men då lyckades hon med det omöjliga. BLACKOUT är den sanna berättelsen om Johannes tio år som krigsreporter. Hon åkte tillbaks till Kroatien 2007 för att följa upp huvudpersonerna och vad som hänt dem. Det finns med som ett extra kapitel i denna utgåva.