Flag of Ostergotland

Måhända hade jag lite fel där angående flaggans färger. Åtminstone vad gäller den svenska flaggan, den blå med gult kors. Däremot har vi här i Östergötland en omvänd variant, gul med blå kors:

Östergötlands flagga ser ut som Sveriges, fast med omvänd färgställning – blått kors på gult fält.[1] Det blå korset symboliserar de två kanalerna, Göta och Kinda kanal, som går genom Östergötland. De gula fälten symboliserar östgötaslätten och de många bördiga sädesfälten.

Alltså hade jag rätt, men fel, i att det gula symboliserade rapsfälten. Det gäller alltså bara för min landskapsflagga!

Flag of Swedish-speaking FinnsEn rolig detalj när vi ändå snackar flaggor, är att den finlandssvenska och den skånska ser likadan ut. Röd med gult kors. Min mamma är finlandssvensk och min pappa är skåning, så vi hade denna flagga istället för den svenska på familjehögtider. Nu har jag en sådan flagga i hallen brevid fotot av pappa… *Saknar*

Okategoriserade
  1. Det var som fanken! Har nog aldrig riktigt tänkt på betydelserna av färgerna i flaggor..men nu känns det ju plötsligt lite intressant så jag ska kolla upp den svenska flaggans betydelser och kanske ngr till när jag ändå håller på.. :)

Comments are closed.