Klicka på bilden för att komma direkt till Bokus!

Den här boken, Mia: sanningen om Gömda av Monica Antonsson, är verkligen helt galen. Jag vet inte hur många gånger jag tappade hakan av de avslöjanden som radades upp. För detta är en mycket välbearbetad bok, mycket välreasearchad och välskriven.

Många svenskar har nog läst böckerna om Mia, Gömda och Asyl som skrevs i samarbeta med Liza Marklund. De vände upp och ner på Sverige på 90-talet och startade många debatter om kvinnorna bristande säkerhet vid förföljelse. Mias böcker handlar om hur hon träffade sin man, Mannen med de svarta ögonen, och hur deras förhållande gick från förälskelse till turbulent kaos. Mia måste fly med sina barn och åker land och rike runt i jakt på skydd undan mannen och hans vänner. Till slut får hon asyl i USA, där hon startar ett nytt liv.

Monica Antonssons bok river upp varje stycke i de föregående böckerna. Hon intervjuar varje person som det berättas om i böckerna, hon lusläser domar och anmälningar, frågar ut Osama Awad (mannen med de svarta ögonen), Michael som är hennes bortglömda son, hennes exman Levi… Kort sagt, alla som någonsin träffat henne. Många av dem har inga minnen av att Mia skulle ha varit jagad eller verkat rädd, de har inte gjort och sagt det du säger i hennes böcker.

Osv.

Detta är kort sagt en mycket intressant bok, som verkligen känns äkta och genomarbetad. Mia är en mytoman och det spiller över på Liza. Blev hon också lurad av Mia eller är hon en lika god manipulatör?

Läs denna! Denna är till skillnad från Mias böcker en sann berättelse!

Betyg: 5 av 5 | Genre: Biografi | ISBN: 9789197738217 | Sidor: 496

Gömda, Asyl och de andra böckerna om Mia Eriksson är makalösa bäst-säljare. Mia och hennes familjs dramatiska flykt undan »Mannen med de svarta ögonen« har engagerat miljoner läsare runt om i världen.

Böckerna påstås vara sanna. Det är de inte.

Mia gick inte ut med toppbetyg från gymnasiet och har aldrig jobbat på bank. Hon gick i specialklass hela sin skoltid och fick jobb på en lunchbar.

Från 1983 levde hon nästan helt på olika bidrag.
Mia och hennes familj har kostat svenska skattebetalare miljoner, utbetalade på märkliga grunder. Och än idag lyfter Mia – numera mångmiljonär – pengar från försäkringskassan.

Mias man var ingen norrlänning vid namn Anders. Han var chilenare med ett tvivelaktigt förflutet i militärdiktaturens Chile. Han anklagades för mordförsök på Mias f d fästman och hamnade i fängelse. När han frigavs flydde familjen.

Om någon var jagad, så var det han. Mia och barnen hade inte behövt gömma sig.

Mias lögner har orsakat mycket lidande: Osama berövades sin dotter, Michael förlorade sin mamma, Elisabeth såg sitt livsverk krossas, många känner sig förtalade och lurade.

Nu kan de för första gången berätta sanningen om Gömda.

  1. Jag har också läst alla mias böcker. Det jag funderar på när man läser vilken bok som helst som är ”sann”, är hur man ska veta att just den är sann. Hur vet man att mias böcker är sanna och om de nu inte är det enligt denna bok, hur vet man då att det som skrivs i denna bok är sant?

  2. Det jag funderade över när jag läste ”Gömda” back in the days var att Mia påstod att Televerket/Telia lämnade ut hennes telefonnummer till exet. Det går dock inte! Inte ens kommunikatörerna själva ser hemliga nummer. Det var säkert hon själv som lämnade ut det i svaga stunder. :S

Comments are closed.