27 april, 2024
Okategoriserade

Fototips: Fota i RAW

Ok, jag fick en förfrågan om att ge lite fototips och det kan jag väl göra? Fotoskolor finns det dock massor av, så det jag kommer skriva om kommer enbart handla om mitt eget tycke och smak.

Jag anser att det finns två saker du ska kunna eller vilja kunna om du har en systemkamera. För det första, fota inte i autoläge! Varför köper du en systemkamera om du inte vill lära dig att fota manuellt? Lär dig skillnaden mellan TV- och AV-läget (Canon) eller använd P och M om du tycker det är skoj. Men sluta kör auto. För det andra, hitta ditt manér! Jag gillar mörka färgstarka bilder och gärna detaljer snarare än kanske landskap. Fotografi handlar om att hitta sin egen stil.

Men det bästa rådet jag kan ge är att du fotar i RAW-format och använder Photoshop Camera Raw när du redigerar. Bättre bildkontroll går knappt att få och för mörka/för ljusa bilder kan räddas.

Följande två bilder tog jag i lördags, inne på Deli. Inställningarna var 1/40 s på slutartiden, skärpedjup på f/2,2, ISO på 800 samt mitt fasta 50 mm objektiv. Jag har nästan aldrig huvudmotivet i mitten på bilden, utan gör gärna utsnitt. Bilden är helt ok i sin grundform, men eftersom jag fotade i RAW kunde jag mörka den ordentligt och lyfta fram färgerna på ett helt annat sätt i Photoshop.

Vilken bild gillar du bäst, originalet överst eller den färgredigerade underst?

2 tankar på “Fototips: Fota i RAW

  1. Den undre förstås ! Klicka på min namnlänk – den sidan är jag ’medarbetare’ på. Vi kommeratt bli max 25 st – vill du vara med ? Makrofoto är vad som gäller.
    Sen skall du komma ut en solig eftermiddag snart och fota i solrosfältet där vintern snödeponi var. Så häftigt.

  2. Båda är snygga men helt klart är den undre mer ”wow”. Jättehäftig bild!! Skulle man kunna sätta upp på väggen. :)

Kommentarer är stängda.