4 maj, 2024
Okategoriserade

Delfinerna

Så var det dags för Norrköpings och Kolmårdens stolthet, delfinerna!

Jag antar att en del av er förkastar detta att ha delfiner i fångenskap och hur de jagas i Japan för att användas på Zoo. Läs gärna vad Kolmården skriver om detta bla:

Kolmården Vi har fått en fråga om delfiner i djurparker med anledning av filmen The Cove som handlar om hur man i Japan slaktar delfiner på ett mycket brutalt sätt. Viktor som ställt frågan undrar hur Kolmården förhåller sig till detta.

Dessvärre är det svårt att svara kort på detta men det är så viktigt att vi måste få vara lite… omfattande i vårt svar.

Först, vi på Kolmården är lika förfärade som du och alla andra kännande och tänkande människor över denna fruktansvärda delfinslakt som The Cove sätter strålkastarljuset på! Den borde stoppas omgående!

Dock är det en medveten och felaktig vinkling av producenterna att hävda att jakten/slakten drivs av delfinariernas behov av nya delfiner. Tvärtom är det så att slakten drivs av japansk tradition att hämta mat till sin befolkning ur havet.

Delfinerna betraktas i Japan som vilken annan ”fisk” som helst (!) – och i det perspektivet kan vi kanske fundera på hur vi behandlar torsk och sill: på ungefär samma känslolösa sätt…

Det är ett fåtal, obskyra delfinarier i världen som har hakat på denna möjlighet att få delfiner. Detta är något som Kolmården och alla delfinarier i västvärlden tar starkt och bestämt avstånd ifrån!

INGET delfinarium i EU har någonsin fått delfiner därifrån – och om något delfinarium i framtiden skulle få för sig att göra det, skulle det omgående uteslutas från allt samarbete och all kontakt.

Kolmården har i snart 15 år arbetat för att ALL viltfångst skall upphöra och vi har nu fått gehör för detta i den europeiska djurparksvärlden.

Av Kolmårdens 10 delfiner är bara 3 viltfångade (mellan 1979 och 1989 då detta var tillåtet och inte ansågs etiskt kontroversiellt), resten är födda i Kolmården.

Delfinarierna i Europa samarbetar inom den Europeiska djurparksföreningen (EAZA) för att optimera avel och att förvalta det delfinbestånd som finns idag så att vi långsiktigt har friska och sunda delfiner.

Vi lånar ut delfiner till varandra istället för att handla med dem i detta syfte. Vi lägger ner stora resurser på studier om fortplantning, t.ex. spädungsvård, moder-ungerelationer mm.

Våra delfiner är de mest omhuldade djuren i Kolmården och våra studier visar klart att de trivs bra – det visas genom deras sociala beteende, deras attityd under träning, deras aptit, och deras rikt varierade beteenderepertoar.

Kolmården är också mycket engagerat i vad som händer ute till havs – som inte är det paradis som man skulle önska, tyvärr – och våra forskare arbetar med att förhindra att tumlare fastnar i fiskeredskap, med att undervattensbuller blir kontrollerat och begränsat och att man får bättre underlag för bedömning av beståndsstorlek av t.ex. Östersjöns utrotningshotade tumlare så att rätt skyddsåtgärder kan sättas in.

Kolmården är koordinator i ett internationellt, 5-årigt EU-projekt som syftar till att ta reda på hur många – eller få… – tumlare det finns i Östersjön.

Läs mer på www.sambah.org.
Hälsningar Mats Amundin, Forskninschef Kolmården

3 tankar på “Delfinerna

  1. Givetvis försvarar Kolmården sin verksamhet. De skulle ju gå under ekonomiskt om det visade sig att delfinerna och de andra djuren mådde dåligt i fångenskap. Själv bojkottar jag djurparker och kommer så fortsätta göra.

  2. Måhända att det är grymt att hålla djur instängda i djurparker, men många inklusive Kolmården arbetar hårt för att rädda utrotningshotade djur och forska på deras beteenden. Så helt förkastligt kan jag inte tycka det är.

Kommentarer är stängda.