Börjar må lite dåligt av att vi har så svårt att få Mika att äta vanlig mat. Mår dåligt av att höra om yngre barn som vräker i sig mat liksom.

Som det är nu har vi fått in tidsrutiner men han äter knappt nånting av det som erbjuds. Istället sparar han sig inför natten där han äter 400-600 ml Infatrini mellan 22-06. Infatrini är ju för barn som har svårt att gå upp i vikt så det är ju bra att han äter ordentligt av dem men det börjar kännas lite drygt.

Vi hade precis börjat ge gröt etc men inte riktigt fått rutin på det när Mika fick hjärtsvikt vid 4 månader, för snart ett år sedan. När han sedan fått pacemaker, mådde bättre och vi orkade fungera normalt efter vår traumatiska upplevelse var det liksom lite försent. Första tiden fick vi kämpa bara för att få i honom ersättning och hade svårt med rutiner. Vi mådde oerhört dåligt av hela resan och först i januari februari började Mika må så bra att vi kunde andas ut – och då märktes det istället hur dåligt vi själva mådde.

Nu i början på augusti träffade vi dietist för att få en plan. Vi fick ett schema och förslag på saker att ge men det går trögt.

Han äter enligt följande:

9 – frukost. Vi ger turkisk yoghurt bröd med Philiadelphia eller ostbitar eller tom Creme fraiche. Äggvitor är poppis men det har vi inte varje dag. Han äter kanske max en matsked av yoghurt 

11 – ev ett rån.

13 – lunch. Ibland ger vi potatis eller pasta men oftast får han en klämmis med gröt eller yoghurt. Därefter 100 ml ersättning som han somnar av.

15 – ev mellanmål.

17 – middag. Han får vår mat men oftast pasta, potatis, bröd kanske. Eller en tallrik med turkisk yoghurt/Creme fraiche. Max 1-2 matskedar accepteras. 

20 – kvällsfika med smörgås. Äter några bitar.

21 – 200 ml ersättning och nattning.

Mellan 22-6 får han ersättning. Brukar bli 200-400 ml.

Problemet är vår ekonomi så vi kan inte köpa massor olika att testa med. Han får smaka allt vi äter. Ibland äter han bra om han får äta själv. Ibland vägrar han.

Någon med idéer? Börjar tycka det är för jobbigt att vi inte kommer nånstans. Han äter lika mycket ersättning som innan vi började med matrutiner men nu äter han mest på nätterna.

Känner att jag börjar ge upp!

 1. Åh vad jobbigt för er, tyvärr har jag inga bra tips då jag inte har några barn själv.

  Gillar han några frukter eller grönsaker? :)

  Men hoppas de vänder snart :)

 2. Det är nog bara truga och testa som gäller. Alltid erbjuda och köra på det ni vet att han iallafall äter lite av.
  Förstår att det är tufft men jag är övertygad om att rätt vad det är släpper det och han äter.

 3. Vet hur det är när barnen inte äter ?
  Son nr 2 ville inte äta nästan något så det var helamning förutom teskedar med mat tills han var 10mån (då började han äta risgrynsgröt kokt med hälften grädde hälften mjölk och vaniljstång istf kanel). Sämst att äta har barn nu 2&3 varit även om nr1 knappast varit stor i maten.

  Ge det som är populärt, varva ibland med annat så det ändå blir lite variation på smaker. Förstår att närings och energität mat är att föredra för er del. Kanske är kryddig mat lite roligare att äta? Här har lite otippat lagrad, även extra lagrad ost varit populärt när de var mindre. En av dom har alltid gillat oliver och guacamole. De har också varit förtjusta i att äta från min frukost (oftast äggröra) eller från min macka men de har inte ätit om de fått en egen portion.

  Svårt att sammanfatta alla våra experiment då det varit olika lösningar till alla tre.

  • Gröt är vi dåliga på att testa, kanske skulle försöka med risgryn eller manna? Och inte heller guacamole. Finns en hel del som säkert skulle gå att få honom att smaka iaf! Mer kryddor är nog en väg! Tack för tips!

 4. Istället för turkisk yougurt som är lite sur.. Så kanske han gillar arlas vaniljyoughurt! Finns även mango.. Och andra sorter! Den är rätt fet och utan bitar.. ( Juni älskar den)
  Till macka började vi med Njalla.. Med smör , sen gick vi över till mjukost!
  Och Röd mjölk
  Och ibland nyponsoppa!

  • Åh han älskar turkisk yoghurt, den neutrala med 10% utan socker. Så den går ju ner oftast utan problem. Och nu är messmör gott =) Tack för tips och idéer!

 5. Känner igen mig SÅ väl. När min son, också hjärtbarn, var liten fick jag verkligen kämpa med att inte stressa upp mig över hans brist på ätande. BVC snarare stjälpte än hjälpte, men vår hjärtläkare på US tog det lugnt och sa att min son ju var så liten jämfört med andra barn att han inte behövde lika mycket mat. Jag tror på att försöka att inte bli frustrerad, försöka vara som vanligt och ta det lugnt. Han kommer att lära sig – i sin takt! Lycka till och ”kämpa” på.

  • Vad bra sagt av er läkare! Vi har dr Fernlund, har ni henne med? Hon är iofs specialist på rytmer typ. Och jaa det går ju bättre och bättre med ätandet och vikten. Känns bara lite trögt för oss att komma på nåt han kan tänkas vilja ha!

   • Hej Karin!
    Min ”lille gosse” är 21 år nu, så vi är inte längre kvar på barn – jag minns inte ens vad sonens läkare hette när han var liten. Det var en äldre herre som gick i pension och efter honom fick vi en Jacek. Senast vi var i Lund var 2010 så även den erfarenheten börjar vara ganska gammal och inaktuell :-)

    Jag vet att det är trist att få höra ”det löser sig” men å andra sidan tror jag verkligen på det så jag hoppas att du kan finna någon liten tröts i det trots allt.

Comments are closed.